Ecourile puterii se izbesc de ușa TVR

Șah-mat Niciun comentariu la Ecourile puterii se izbesc de ușa TVR 10
Ecourile puterii se izbesc de ușa TVR

Televiziunea Română (TVR) se află în incapacitate de plată a datoriilor la bugetul de stat, în valoare de 700 de milioane de lei. Nu mai vorbim de neplata salariilor angajaților. În acest context, pe holurile Palatului Parlamentului, se militează pentru intrarea instituției în insolvență. Ștergerea datoriilor poate însemna revitalizarea în plan economic a TVR, cu speranța că în urma acestei măsuri, televiziunea de stat va genera și profit. Dar cum rămîne cu viziunea de viitor a instituției și cu ceea ce ar trebui să reprezinte o instituție de presă de stat? Momentan, se propun numai soluții care vor rezolva pe termen scurt problemele economice ale TVR, fără a se pune la punct o strategie de reabilitare a imaginii instituției în rîndul opiniei publice, însoțită și de o reformă tehnică.

În țări precum Marea Britanie, Germania sau Franța, instituțiile de presă de stat reprezintă adevărate puteri. În partea diametral opusă a hărții Europei, astfel de forme ale puterii abia prind un contur parcă șters cu radiera. Iar acest lucru se întîmplă fiindcă nu există un interes real în a transforma televiziunea publică într-o instituție care lucrează în slujba cetățeanului, nu ce a puterii politice. TVR nu face excepție în acest caz, nu de puține ori conducerea instituției fiind suspectată de părtinire. Chiar și Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii de pe TVR cu cea mai mare audiență, „Starea Nației”, a afirmat existența aceastei stări a lucrurilor. Într-un interviu acordat recent site-ului iqads.ro, jurnalistul a declarat că însuși Patriarhul Daniel a sunat la TVR pentru a încerca să întrerupă o emisiune. Iar pentru evitarea acestor situații este necesară o restructurare profundă.

Interesul public a devenit o noțiune care pălește în fața interesului politic sau, mai nou, bisericesc. Drept exemplu, în seara de 31 octombrie, în care a avut loc incendiul de la clubul Colectiv, TVR nu a difuzat imagini în regim de „breaking news” de la locul accidentului. Această abatere s-a încheiat cu demisia șefei interimare a știrilor, Raluca Store-Brumariu, apoi ecourile derapajului s-au stins, deși problema încă persistă – nu trebuie schimbată numai strategia economică a instituției, ci și cea editorială. Clasa politică trebuie să elibereze sforile care țin captivă instituția de presă, iar acum e momentul oportun. Dar salvarea TVR vine și din direcția opiniei publice, ce trebuie să vegheze parcursul unei instituții care încearcă să își cîștige locul pe care-l merită, cel puțin în teorie, în audiovizualul românesc. Ascensiunea trebuie să fie rezultatul unui efort ce pleacă de la managementul instituției, cu susținerea puterilor în stat, dar fără amestecarea lor propriu-zisă.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top