Cu pancarta în prime time

Șah-mat Niciun comentariu la Cu pancarta în prime time 1

Săptămîna trecută se pare că Ro­­­mânia a ținut-o într-un țipăt con­­tinuu, de nu mai știai dacă e de du­­rere sau doar din pură o­biș­nu­in­ță. De cum președintele Traian Bă­­­­ses­cu a anunțat că va reduce pen­­si­i­le și salariile bugetarilor, ța­ra a in­trat cu un picior într-un mor­mînt, aș­tep­tînd parcă să vină ci­neva și să o îm­pingă de-a dreptul.

S-a a­nun­țat ca va fi cel mai ma­re pro­test pe ca­re l-a văzut Bu­cu­reștiul, cu peste 60 000 de oa­meni furioși ca­re îl vor da jos pe Boc. Și pentru că ne-am săturat să au­zim numai de sin­di­caliștii de la Car­tel Alfa, au a­pă­rut și minerii, așa, ca o pată de cu­loa­re. Pe micile e­crane, dis­cu­­țiile des­pre o nouă m­ineriadă, o no­­uă ma­nipulare și, de ce nu, încă o re­col­tă de pan­se­lu­țe, s-au pornit in­stan­ta­neu.

Într-un final, marele protest – „care a paralizat capitala” – a de­ve­nit un soi de pelerinaj pentru cei din provincie, pentru ca mai tîrziu să se transforme într-o coregrafie i­mensă pe „Dansul Pinguinului”. Un­de mai pui că a apărut și cîn­tă­re­țul CRBL pentru a susține ca­u­za bu­getarilor printr-un concert. Du­pă trei zile, capitala a avut parte de un alt marș, cel al co­mu­nității gay. Pen­tru unii subiect de cancan și rîs, evenimentul cu pri­cina a fost tra­tat, pe alocuri, în de­rizoriu. Pri­ma voce care a putut fi auzită pe Rea­litatea TV a a­par­ți­nut unui pă­rinte, care și-a exprimat într-un mod cît mai colorat pă­­rerea sa – im­­plicit și a Bisericii – asupra a­ces­­tei „boli” și a „traiului în pă­cat”. Am trăit să aud că ho­­­mo­se­xua­lii sînt o cauză a di­vor­țu­rilor din România. Însă nici o per­­so­na­li­­tate mai se­ri­oa­să (chiar și po­li­ti­ci­an) nu a încercat să iasă în fa­ță susținîndu-i pe aceștia. În schimb, au fost 11 mi­siuni diploma­­­tice ca­re și-au arătat solidarita­tea față de e­venimentul în sine. Mar­­șul normalității, ținut în a­ce­eași zi, cu cî­te­va ore înainte, nu a mai avut un nu­măr la fel de mare de par­ti­cipanți și nu din cauză că s-ar fi produs vreo schim­bare în men­­ta­litate, ci doar pentru că a plo­­uat. Și din cei 200 de participanți se pa­re că și aici părerile sînt îm­­­păr­ți­te, unii fiind de acord cu les­bie­ne­le, dar nu și cu homosexualii. Nu te poți pune cu gusturile o­mului.

Uneori ai impreasia că oa­menii nu-și formează părerile de­cît din ceea ce văd la televizor. Iar cum, în ultima vreme, nu avem par­te decît de apocalipse (financiare și, mai nou, morale) nu ne rămîne de­cît să ne punem lîngă groapă, pînă se tre­zeș­te cineva să ne facă un vînt.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top