Vîrcolaci prinși în labirint

Pastila de după Niciun comentariu la Vîrcolaci prinși în labirint 13
Vîrcolaci prinși în labirint

O armată de drăcușori aleargă zilnic printr-un labirint în spe­ran­ța de a găsi lumină. Același traseu plin de impedimente, bariere și ca­tacombe, face ca sărmanii vîrcola­ci să rătăcească amețiți. Totuși sînt zile în care se-ntîmplă și minuni, cînd aceștia găsesc cîte un punct de reper și se agață de el ca să desfacă nodul gordian. Copleșiți de aceas­tă găselniță aceștia ori o preiau ca parte din viața lor, ori o exploa­tea­ză pînă la viitoarea descoperire.

A se lua în considerare că aceș­ti spiriduși nu sînt niște răuvoitori sau netrebnici, au un rol incontes­ta­bil în viața noatră, iar odată cu evoluția s-a stabilit că funcțio­nea­ză într-un sistem complex, considerat cel mai complex din acest univers-corpul uman. Așadar au funcții mul­tiple, cum ar fi creșterea pulsului sau a presiunii sangvine și un rol cru­cial în modelarea comportamen­tului și în viața noastră psihică, de la memorie și cogniție, la mo­ti­vație și comportament de răspuns, la pedeapsă și recompensă. Ne mo­delează somnul, dispoziția de pes­te zi, atenția, memoria și pute­rea de a învăța.

Minusculele personaje poar­tă denumirea de hormoni, ei sînt cei care, în cazuri de stres ne pro­voacă cele mai teribile furtuni prin cap, fluturi în stomac, furni­că­turi prin călcîie sau stări în care pur și simplu îți vine să turbezi de eu­fo­rie. Uneori, înnebunit după aceste senzații, ești gata să riști chiar și să­nătatea sau viața. De la lucruri sim­ple precum ciocolata, cafeaua, bău­tura sau țigările, la experimente uni­ce, oamenii au dat dovadă că-și pot depăși limitele pentru a trăi, cîteva clipe măcar, și pot ajunge la ni­ve­lul de extaz.

Cine l-a trimis pe Hercule du­pă foc, cine a pus-o pe Eva să guste din mărul interzis, cine îi pune pe oa­meni să sară cu parașuta, să înoate pî­nă la fundul oceanului, să mear­gă pe o sfoară la înălțimi ame­ți­toa­re sau să escaladeze munți? Cred că tocmai acești drăcușori de hormo­ni care ne creează adrenalina, năs­cu­tă uneori din lucruri ce ne plac, dincolo de riscurile iminente.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top