Steagul rușinii din balcon

Pastila de după Niciun comentariu la Steagul rușinii din balcon 0

O lună întreagă a rîs Me­lin­te, șe­ful de scară, cînd domnul Radu și-a pus drapelul României. Cu cî­te­va zile înainte de 1 Decembrie, băr­batul și-a rugat nevasta să-i coa­se un steag pentru a-l pune în balcon. După ce ma­rea sărbătoare na­țio­nală s-a înche­iat, el nu și l-a dat jos, iar Me­lin­te l-a întrebat, la un moment dat, de ce nu-l scoate, că doar s-au terminat toate festi­vi­tă­ți­le. „Ce, ești mai patriot? Uite unde am ajuns cu patriotismul tău, că nu avem pensii mari deloc”, îi striga, în timp ce își ducea gă­leata de gu­noi.

Apoi, șeful de scară s-a mai în­tîl­nit și cu alți vecini de cartier și le-a spus isprava colocatarului său, cu toții începînd să rîdă spu­nînd că nu me­rită, că doar „sînt niște nemernici cei de la conduce­re. Nu mai avem țară!”. Domnul Radu nu a spus ni­mic atunci, nu a mai deschis subiectul și steagul l-a dat jos înainte de Cră­ciun, imediat după ce și-a instalat bradul în casă. „Aveam nevoie de su­port și l-am scos din balcon”, a în­cercat el să-i ex­plice tatălui meu.

Povestea se întîmpla cînd a­veam vreo 12 ani, iar în urmă cu trei ani, cînd am fost în vizită pentru prima oară, i-am văzut tricolorul în balcon, întins pe partea interioară. Îmi aduc aminte de el în fiecare an, în preajma zilei de 1 Decembrie. Pentru mine, a reprezentat una din cele mai frumoa­se declarații de patriotism. Cînd toți erau contra propriei lor țări și acuzau totul numai să nu dea vina pe ei în­și­și, el a reușit să-și pună dra­pe­lul și să spună, discret, că-și iubește ța­ra.

Strigăm că sîntem patrioți numai cînd maghiarii își cer drepturile pentru autonomie sau cînd un român din străinătate a făcut o mare des­co­pe­ri­re. În rest, ne pitim privirile cînd vi­ne vorba de vreun conațional hoț sau violator. Și eu trăiesc în România, îmi place și nu îmi ocupă tot timpul.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top