Pastile de minte

Pastila de după Niciun comentariu la Pastile de minte 3

Din toți nepoții doar eu o mai țin min­te pe străbunica. Țin minte tolbe­le din cui care umpleau cămăruța fără vre­un ochi de fereastră. Orezul, fa­so­le­le, zacusca, ierburile, săpunul gospo­dă­resc și pesmeții pregătiți de ea a­mes­te­cau mirosuri de foame și lipsă în o­da­ia în­tunecoasă. Nu înțelegeam de ce bă­trî­na, îngrijită de bunica, face pro­vi­zii pî­nă nu mi-a povestit că primii fii ai săi „au murit de sărăcia și golicimea răz­bo­iului, puică dragă”.

La fel cum nu înțelegeam de ce o femeie cu mulți copii și nepoți pe lîn­gă ea mereu duce dorul surorilor și fra­telui care stăteau în același oraș cu ea. Pînă nu mi-a povestit că aveau două gos­podării, una în sat alta în Codri pen­tru că tatăl era pădurar. Iar în timpul răz­boiului, cînd sora ei, Dorina, îm­pre­ună cu verișorii și bunica luau prîn­zul, „nemții au aruncat o grenadă î­nă­un­tru iar pe urmă au împușcat casa de jur împ­rejur pe dinafară”. Pe Do­ri­na au găsit-o așezată în scaun, cu un șanț ros în podeaua de lut, ros de ea, cu picioarele, în agonie de durere și moar­te. „S-a chinuit săraca fată”.

Nu știam de ce bunica, de cînd s-a mutat la casa nouă ne tot mustra că am pierdut cartea „În luptă pentru Mol­do­va”. Pînă nu mi-a povestit că acolo e scris pentru ce a fost omorîtă Dorina și ceilalți. În Codri așezați în drumul de la Chișinău la Iași, „aterizau partizani sovietici, noi le ascundeam pa­ra­șu­te­le, îi hrăneam și îi îmbrăcam în haine de țăran. Mult sînge și oase au rămas în pămînturile astea”, mi-a zis bunica cînd m-a adus să văd acea gospodărie din pă­dure.

Cine o să le spună de frica să­ră­ci­ei și goliciunii războiului celor ce spe­culează prin știri senzația unui răz­boi nuclear? Celor ce nu vor să-i asculte pe bătrîni și caută ca niște cîrtițe ineditul, plictisiți de golul și sărăcia lăuntrului propriu.

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top