Legea învățăturii de minte

Pastila de după Niciun comentariu la Legea învățăturii de minte 1

Ne-am reparat atît de des televi­­­zoa­rele cu-n dos de palmă încît ne-a in­trat în reflex metoda asta de a remedia problemele în general. Și-o a­pli­căm peste tot, ca o cutumă, în politică, finanțe, sănătate pînă la în­vă­ță­mî­ntul ca­re fierbe de-o vreme sub a­buri de schi­mbare. Iar primenirile de ori­ce fel ne bagă-n sperieți, așa cum, vă­dit, o face „clasa 0” acum. Însă de da­ta asta parcă nu ne revoltăm de­gea­ba.

Nu-mi amintesc să-i fi văzut pe pă­rinții mei chinuiți de înscrierile în pri­­mul an de școală, deși, ce-i drept, e posibil să nu fi văzut de-atîtea uniforme și gu­le­ra­șe apretate. Și-aș putea, cu o do­ză ne­să­nătoasă de pedanterie, să spun că „și pe vremea mea” tot de cartier era școala, iar răsuflarea ușurată a pă­rinților a stat în faptul că lo­cu­iam, și noi și „căsuța cu abecedare”, cum îi spuneam atunci, pe a­ceeași stradă. Alții n-au avut „no­rocul” ăsta și n-au putut crîcni sau n-au vrut. Pentru că e firesc, pînă la urmă, să nu ții cu tot di­na­din­sul să-ți trimiți odrasla zece sta­ții de tramvai mai departe de casă, de dragul prestigiului școlii.

Dar acum s-a pus, parcă, prea i­nechivoc și cu patos, pumnul legii în gura unor oameni care, dacă nu țin, de moft, să-și alfabetizeze copiii în școli cu renume, atunci vor doar să-i știe pe pitici așezați într-o bancă trai­nică și care nu-i costă, totuși, cît n-au cîștigat într-o viață.

Acum mișcăm cîte-o buturugă și-o izbim de ușile ministeriale. În­să ne auzim slab și părinții încep să scrie, pe lîngă petiții protestatare, hîr­tii prin care-și dau copiii în spațiu la rude din cartiere cu școli după gust. Timp în care, de sus, din mîna le­gii, cad bro­șuri care explică toate cele pa­tru e­ta­pe de înscriere în clasa 0. Pa­gini care s-ar rezuma, de fapt, prin a spune că am face bine să zicem bog­­daproste de șco­li­rea pe care-o ca­pă­tă noile generații. Chiar dacă ea va ține de cartier și nu de potențial.

Iar de vrem mai mult pentru copiii fără vină care urmează să guste din modelul nou de învățămînt, putem să fa­cem de pe-acum anunțuri. Cum­pă­răm educație, rugăm seriozitate.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top