Iubirea fuge la Craiova

Pastila de după Niciun comentariu la Iubirea fuge la Craiova 0

Sanda nu a fost niciodată fată frumoasă. Nu ieșea la joc în sat și nici bani de la maică-sa pentru material de rochii nu cerea. Părul îi era de un gri șters, avea fața ciupită de vărsat și mîinile aspre de muncă. De asta nici nu îndrăznea să se gîn­deas­că la faptul că ar putea să-și găsească fe­ricirea în­tr-o zi. Războiul a prins-o pe ne­sim­țite și, spre deosebire de cei­­lalți, ei i-a adus dragostea. Dra­gos­te care ve­nea din Craiova, răs­pun­dea la nu­me­le Gheorghe și era îmbrăcată în uni­for­mă de militar.

A tre­cut Prutul pî­nă în Basarabia cu tot detașamentul, ca să lupte cu „rusnacii”.

Acolo, într-un sat de pe malul Prutului a în­tîl­ni­t-o pe Sanda: mă­run­­țică și ru­și­noasă, că­rînd apă cu do­uă căldări odată de la fîn­tîna cu cum­­pănă de lîn­gă garnizoana lor. I-a ce­rut un strop de apă și de stropul ace­la au rămas legați. Sanda se ruga zi și noapte să nu se miște fron­tul sau să nu se termine războiul, dar apoi își amintea de fratele său mai ma­re, luat de ruși, și se simțea vinovată pentru gîndurile sale. S-au iubit sub bătaia gloanțelor și n-au simțit cînd s-a terminat lupta. În ultima sea­ră, Sanda și-a legat do­uă rochii într-o batistă și a ieșit tiptil din casă, fără ră­mas bun, să fugă pî­nă-n celălalt ca­păt de Ro­mâ­nie cu iu­bitul ei. A re­ve­nit acasă peste doi ani, văduvă, ținînd un bă­ie­țel în bra­țe, care avea părul negru și ondulat ca al tatălui său.

***

Sanda e străbunica mea, iar bă­ie­țe­lul cu păr negru e bunicul meu, ca­re m-a învățat literele și să desenez me­re. Bunicul meu care, dacă îl ru­gam frumos, îmi punea să ascult Ciu­­leandra și împreună cu care, ne în­chi­deam vara în „casa mare”, pu­neam un cearșaf în geam și proiectam pe soba văruită imaginea unei fe­­mei cu tricolor în mînă, „făcută de Ro­­senthal”. De la el am primit ca­dou o carte neagră, fără nici o li­te­ră pe co­per­tă, editată în 1965, în gra­fie latină, pe care a ținut-o multă vre­me as­cun­să sub dulapul din bu­că­tă­rie. Ci­team „Via­ța lui Mihai Emi­nes­cu”, de Geor­ge Călinescu.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top