Înainte de teamă e culoarea roz

Pastila de după Niciun comentariu la Înainte de teamă e culoarea roz 16
Înainte de teamă e culoarea roz

Ce te faci cînd ai toată libertatea din lume, dar nu ai nevoie de ea? Cum să te mai răzvrăteşti tu, ca adolescent, împotriva părinţilor şi a „regimului comunist” im­pus de aceştia dacă ei aleg să nu se comporte tipicar şi îţi acordă încredere, te lasă să îţi iei singur deciziile, su­praveghind din umbră.

Adolescenţa este un timp al descoperirilor perso­nale, al căutărilor, al războaielor cu societatea şi orice formă de autoritate, cînd apare nevoia de independenţă. Acum se pornesc cele mai multe conflicte între ado­les­cenţi şi pă­rinţi. În cazul meu, părinţii mi-au permis să fiu „indepen­dentă”, cam cît de independentă poate să fie o puştoaică pe la 13-14 ani. M-am bucurat atunci de în­crederea pe care o aveau în mine, dar nu eram con­ştientă de „strategia” pe care o aplicau. Am avut părul roz, verde, albastru, ascultam muzică „prea gălăgioasă”, am trecut prin perioada rock, urmată de cea metall, apoi m-am plictisit. Rebe­liunea adolescentină nu mai este interesantă dacă nu ai faţă de ce să te împotriveşti. E ca şi cum te-ai certa singur, tu te ataci şi tot tu te aperi, e un monolog. Spre uşurarea încă nemărturisită a părin­ţilor mei şi plictisită de testarea continuă a graniţelor libertăţii, am renunţat la statutul de adolescentă neîn­ţeleasă de prin serialele americane.

Cea de-a doua parte a adolescenţei mele este încon­jurată de pereţi. Pereţi imaginari pe care i-am ridicat în jurul meu pentru a mă proteja de orice pericol. Anxie­tatea m-a lovit profund şi mi-a modelat stilul de viaţă. De la roz-albăstrui am ajuns la pereţii albi ai camerei me­le, singu­rul loc în care mă simţeam în siguranţă.

Teama poate lăsa urme adînci în viaţa unui tînăr a cărui personalitate este în formare, iar demonii fri­cilor imaginare te pot înghiţi cînd nu poţi diferenţia binele de rău. Eu am creat ferestre mari în pereţii ridi­caţi prin teamă şi i-am transformat într-o temelie solidă şi sănătoasă a personalităţii.

de Sabina-Maria NICA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top