Căderile multe la podea

Pastila de după Niciun comentariu la Căderile multe la podea 0

Ne urcam în tren fără a ne cu­noaște prea bine, știam doar că avem unul mai puțini bani ca altul și dă mai bine la naș o sumă mai mare, cît de cît rotundă, decît vreo patru de Enescu și-un Nicolae Iorga. Dacă se întîmpla ca unul să fie însoțit de Nicolae Gri­go­rescu, era bine pentru toți. Căci, în­tre oameni ca noi, pentru care de la 16 ani în sus drumul devenea la fel de familiar ca pentru alții jocurile pe calculator, mai mult conta compania î­ntr-un compartiment plin de blatiști de­cît tovărășia doar a biletului cum­părat de la casă.

Dintre toți, Viorel era cel mai greu de dus acasă. Înalt cît un norvegian și greu ca un stabilopod, nu­mai sta­bil nu era după o noapte petrecută în fața liceului Eminescu și bu­zu­na­re­le noastre golite. De obicei, Go­gu sau Rechinu’ îl țineau de „toarta” stîn­gă, Fane de cea dreaptă și eu îl di­ri­jam din spate. Și nu era mult pînă la el acasă, dar cei 400 de metri ne pă­reau a fi kilometrici. Apoi era urcatul scărilor, căci băiatul stătea la etajul al patrulea, și nu odată s-a întîmplat să se prăvălească între etaje cu tot cu noi, avînd ca pernă doar preșul prăfuit al vreunui apartament. Iar toate astea ni se păreau o nimica toată față de ce urma cînd în sfîrșit îl băgam pe Vio­a­ră în apartament, urmînd țipetele ma­mei ba către el, că în continuare pier­de vremea în loc să se angajeze, apoi către noi, că în continuare îl co­ru­pem.

Cu toate astea, tot călătorind, nu voi scăpa niciodată de-o imagine. Tot pe la vreo 16 ani, hălăduind pe stră­zile capitalei, am dat peste o adu­nă­tu­ră de români lipsiți de treabă care stă­teau în intersecție și priveau. Priveau un bărbat la vîrsta a treia, probabil trecut de 70, care ședea culcat pe trotuarul înghețat, iarnă fiind, cu ochii deschiși și o dîră de sînge la gură. Și mai priveau ei cum un polițist îl verifica pe respectivul, cu piciorul, în­tor­cîndu-l pe o parte și pe cealaltă ca pe o buturugă, să vadă dacă mai e viu sau nu.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top