Încotro?

Pastila de după Niciun comentariu la Încotro? 42

Cînd mama a venit la mine și mi-a spus să-mi fac bagajul, pentru că plecăm la Brașov, am sărit în picioare numaidecît. Am depărtat val-vîrtej ușile de lemn ale șifonierului, însă înăuntrul lui nu le-am găsit pe cele trebuincioase mie. Hainele pe care le voiam se aflau deja pe uscător.

Atunci m-am îndreptat spre bibliotecă. Din spatele ei am scos un obiect ilustrat cu hărți geografice, de formă dreptunghiulară și dimensiuni medii: valiza mea. Mi-am plimbat după aceea degetele pe cotoarele cărților – așezate pe raft după culoarea coperților – pînă m-am hotărît asupra uneia, pe care, în sfîrșit, am scos-o din rînd. Între timp, mama s-a reîntors în camera mea:
– Nu-ți iei hanoracul cu Carolina Dreams? Ai să-ngheți dacă te lipsești de el.
– Nu, mama, de data aceasta îl înlocuiesc cu o vestă de blană. A, și e…Carla’s Dreams.
– Cum o fi. Tu să-ți împachetezi lucrurile de care ai nevoie.

Ultimele cinci cuvinte ale mamei mi-au spus de-ndată tot ce am vrut să aud. Iar nevoile mele au fost mai presus legate de cărți și de concluziile pe care le trag din ele. Așa m-am pomenit umplîndu-mi valiza cu gînduri și idei sădite în timp, din cărți sau de la oameni cu sclipire a minții, cu fiori ai toamnei, cu fărîme de mesaje de la cei care-mi lipseau. Am strecurat apoi în interiorul valizei mele doze de curiozitate pe care să le epuizez în traseul ales de părinți și energie bună printr-o cutie cu pliculețe de ceai. Fără să stau pe gînduri, m-am dus și am deschis dulapul cu parfumuri și esențe, din care am luat o sticluță roz. Am pulverizat valiza pentru a-i da același iz specific mie. Am așezat deasupra un amalgam de întîmplări, trăite sau visate, cu care, în final, am închis valiza burdușită. Am numit-o…valiza mea cu mirodenii dedicate inimii omului.

În ziua următoare, m-am aventurat alături de familie în drum spre munți. Nu am înaintat spre București pentru a lăsa valiza mea în fața Palatului Parlamentului – se prea poate să fi omis mai multe ingrediente omogene pentru a o putea așeza acolo – însă am purtat-o cu mine în vacanță. Tîrîș-grăpiș, valiza s-a născut și a trăit numai în imaginația mea.

de Claudia COCIUG

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top