Școala vieții ? -Nu, antrenor de viață

Opinia de la centru Niciun comentariu la Școala vieții ? -Nu, antrenor de viață 42

Ai dat vreodată bani pe un serviciu fără să primești nimic la schimb decât niște încurajări și să nu-ți pară rău ? Perfect, înseamnă că încă nu ai apelat la un așa-numit „life-coach”, sau un fel de „antrenor de viață” (acum înțeleg de ce niciun profesionist român nu se recomandă cu traducerea în limba noastră).

Nu știu de ce, în București pare să fie o invazie oameni care se recomandă a fi „life-coach”, și care cer între 50 și 300 de euro pentru a te ajuta să-ți găsești „adevăratul potențial”. Evident, nimeni nu prea explică ce înseamnă asta, dar sună a fi ceva de bine. Totuși, dacă nu te-a prins și vrei să rămîi la falsul potențial, poți măcar să apelezi la ei pentru a-ți arăta calea în carieră și a te ajuta să te dezvolți personal. Nu, probabil nu are vreo pilă pe la un potențial angajator, dar îți va spune cîteva adevăruri general valabile și va încerca să te încurajeze să sari, chiar dacă ei nu cred neapărat că la fund te așteaptă apa. Dacă vei reuși, va fi meritul lor. Dacă nu, e vina ta pentru că nu ai fost destul de bun.

„Life coaching sau coaching pentru viață este momentul în care tu devii pentru tine o prioritate”, am găsit descris pe un site de profil din Capitală. Adică primul pas pe care ar trebui să-l fac atunci cînd vreau să am mai multă grijă de mine e să caut un nene antrenor și să-i dau niște bani ca să-mi spună că nu mă aflu la „adevăratul potențial”.

Poate că aste e și cea mai mare problemă pe care o am cu această îndeletnicire, și anume că se hrănește cu lăcomia, naivitatea și disperarea oamenilor care încearcă să găsească o cale ușoară și rapidă, primind la schimb doar idei false și promisiuni. Și nu încerc să spun că nu există oameni care să fi avut de cîștigat pe bune mulțumită unui „coach” sau că nu există oameni care chiar să pricep în a-i șlefui pe alții. Dar ca fundament mi se pare un o chestie greșită și încearcă mai degrabă să vîndă ambalajul unui stil de viață. Oamenii nu trebuie abordați ca niște ființe unidimensionale, ca niște ecuații dintr-o culegere pentru care ca să poți ajunge la rezultat ai de aplicat o anumită formulă. Asta o fac deja politicienii și se numește altfel. Nu, oamenii sînt ca niște puzzle-uri complicate, unele dintre ele fără să fie menite în a fi rezolvate vreodată.

De asemenea, „cînd achiziționezi serviciile unui coach, nu cumperi doar experiența sau expertiza sa ci achiziționezi și timpul său”, mai scrie același site. Ca să vezi, data viitoate cînd ajung în redacție și scriu știri voi cere bani în plus pentru prezența mea prețioasă și glumele cu PSD. Acum doar dacă ar exista niște oameni care să te poată motiva, să-ți zică dacă te-ai îngrășat, să-ți dea din cînd în cînd cîte-o carte bună și să nu trebuiască să-i plătești decît c-o bere… Oh stai…

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top