Pastele care are gust de ciocolata

Opinia de la centru Niciun comentariu la Pastele care are gust de ciocolata 14

Miros de pasca, oua vopsite si cozonaci. Se adauga curatenia generala, agitatia si rabdarea uriasa la cozile din supermarket-uri. Asa ne exprimam noi, romanii, emotia apropierii Pastelui. Poate ni se par lucruri banale si nu le mai simtim farmecul, dar petreceti un an in strainatate si sigur le veti duce lipsa.

Bucuros ca ai ocazia sa observi alte obiceiuri, esti impins de curiozitate si incepi investigatia. Care este traditia pe aici? Primul pas: colindarea magazinelor pentru a vedea ce vor pune francezii pe masa. Concluzia: multa, multa ciocolata. Alba sau amaruie, cu gust de biscuiti sau de portocale, cu orez sau nuga, mai mult decit ai visat vreodata. Cele mai diverse forme te intimpina, le simti deja savoarea si ai vrea sa le ai pe toate numai pentru tine. Cea mai cautata pare a fi closca, urmata de clopotei si abia pe locul trei il gasim pe iepuras. De ce? Ramine de vazut in ziua cea mare.

Totusi, un prim semn de intrebare: e acelasi ritm de viata ca pina acum, iar francezii se grabesc mai degraba in a profita de soldurile de primavara decit in a-si gati casa de sarbatoare. In absenta unei menajere, doamnele sint multumite daca aspira putintel, iar de gatit nici nu se pune problema deocamdata. Numai ele stiu secretul.

Raspunsul la nedumeriri il primesc de la o emisiune radio: 66% din francezi nu cred in Inviere. Aceasta perioada echivaleaza in mare parte cu un weekend prelungit. Totusi, sa nu fim asa de radicali: ceva aparte se intimpla si aici intervine ciocolata. Marii norocosi sint, bineinteles, copiii. Atentie, insa! Nu vine iepurasul, ci vin clopotele! Exceptie face doar regiunea Alsace. Traditia catolica spune ca ele parasesc cetatea Romei in Joia mare, iar in drumul lor imprastie oua in gradini si in case. "Micutii", cu cosuletul in mina, pleaca in cautarea lor, nu doar in propria casa, ci si la bunici, nasi, matusi. Raiul pe pamint dupa citeva ore, cind au vreo cinci kilograme de ciocolata!

Pentru cei mari, prinzul in familie si intre prieteni nu mai e o surpriza. Friptura la gratar sau miel la cuptor, tarte cu oua sau peste si prajituri de ciocolata – totul intr-un timp cit mai scurt. Vinul nu trebuie trecut cu vederea. La fel de esentiala; ramine dezbaterea – domeniul lor preferat. Se discuta politica, literatura, societate si nimeni nu isi da seama ca maninca prea mult. Dar odata terminat desertul, firisorul de farmec se rupe: e ora siestei, deci vremea despartirii. Pastele se mai simte doar in dulceata ramasa pe cerul gurii.

Anamaria BARA (Franta)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top