Am omorît-o din nou pe Giselle

Opinia de la centru Niciun comentariu la Am omorît-o din nou pe Giselle 8
Am omorît-o din nou pe Giselle

Piedone candidează, fără vreo remușcare. Dragnea ia cu suspendare. Așteptăm candidatura lui Băsescu. Lupta între fostul președinte și Gabriela Vrânceanu Firea va fi un deliciu tabloid, pot garanta. Înainte să-și împartă parcelele, să dea bani grei pe afișe electorale seci, ar trebui ca politicienii, trăgătorii șefi de sfori să se oprească și să deschidă pungile cu semințe sau cu floricele și să învețe cîte ceva bălăcăreli de la artiștii Operei Naționale.

Spectacolele sînt boicotate de propiii angajați spre revolta spectatorilor veniți din toată țara. Și totul de la împărțirea scaunului de director al instituției. Și la mijloc sînt două somități care au încercat să-și spună opinia și cînd opera s-a transformat în circ, au ales eleganta tăcere. Alina Cojocaru și Johan Kobborg au săltat numele Operei Naționale în ultimii ani prin implicarea lor. Pe Alina Cojocaru am văzut-o în cîteva interviuri televizate, o ființă de o delicatețe și o forță pe care doar oamenii mari le transmit atît de armonios. M-am tot gîndit ce-o fi putut să facă, să zică, să strice această balerină ca să-și supere în așa hal colegii? Oamenii ăștia strigau la unul dintre protestele lor „Afară din țară!!!”

Nu am văzut pe nimeni la fel de revoltat cînd, în 2008, Sorinel Copilul de Aur își filma videoclipul în Sala Mare a Operei. Eram la vremea păpușilor cînd intelectualii români treceau drept huligani, dar nu văd nicio diferență. Despre artiști se spune că-s artiști, adică lipsiți de consecvență, flower power, schimbători, neserioși. Artiștii pe care îi cunosc și mi-au cîștigat pentru totdeauna respectul nu sînt de fapt deloc artiști, dacă aceasta este definiția reală. Însă angajații de la Opera Națională da!

Cu ce inimă Alina Cojocaru se va întoarce pe scena românească vreodată? Știu… Cu inima frîntă. Giselle, rolul care i-a adus renumele internațional după mii de reprezentații, moare de inimă frîntă după ce bărbatul pe care îl iubea era hărăzit unei alte femei, una bogată, de rangul lui.

În actul doi, Giselle intră în lumea spiritelor. Toate femeile trădate de bărbați deveneau năluci și dacă își întîlneau iubitul, îl ucideau. Hilarion vine la mormîntul lui Giselle plin de suferință și de dincolo de moarte, Giselle se luptă cu celelalte spirite pentru a-l salva.

Iubirea a înfrînt moartea. Pe scenă. Doar că eu nu știu dacă în cazul Alinei Cojocaru mai putem spera într-un Actul II.

Text de Andreea ARCHIP, redactor Televiziunea Română și Senior Editor Opinia Studențească.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top