Oamenii de fier

Opinia de la centru Niciun comentariu la Oamenii de fier 12
Oamenii de fier

„După 20 de ore de efort, imaginația mea o ia razna”, spune Andrei Roșu, referindu-se la traversarea Canalului Mînecii din iunie. Cam în fiecare an, de prin mijlocul verii și pînă în luna septembrie, mă întîlnesc cu cîțiva sportivi – mai toți fără nicio pregătire de specialitate – care reușesc să uite de limitele fizice ale trupului pentru cauze nobile în care ei cred. Caut poveștile lor pentru revista cu care colaborez, unde, la început de toamnă, ne pregătim de maratonul din București, iar prin exemplul acestor nesăbuiți curajoși, încercăm să le arătăm oamenilor cum un scop nobil poate să te facă să treci peste durere, crampe și întinderi musculare.

Andrei Roșu e unul dintre ei. Prezent în Cartea Recordurilor pentru cele 7 maratoane și 7 ultramaratoane de pe 7 continente, în vara aceasta a devenit primul român care a traversat înotînd Canalul Mînecii, într-o competiție extremă, ce-a presupus 140 km de alergat, 30 de înotat și 300 de pedalat. S-a înscris la această competiție pentru a strînge bani unei organizații care oferă îngrijire paliativă copiilor și adulților.

Canalul Mînecii este dificil de înotat nu pentru distanța sa ci pentru curenții imprevizibili. Își pot schimba direcția din clipă în clipă și pe tine, ca înotător, nu numai că te țin pe loc, dar și te trimit înapoi sau îți schimbă traseul. „După cinci ore, nu mai aveam ce să vomit, aveam niște spasme și dureri musculare în zona abdomenului. Dar în momentul în care am văzut țărmul francez, nu știu, mi-a dat trezirea”, își amintește Andrei, care a reușit să termine cursa în 20 de ore și 44 de minute.

Marc Jenner, maratonistul despre care am mai scris pentru Opinia și în urmă cu doi ani, a reușit în aprilie să intre în Cartea Recordurilor pentru cel mai rapid alergător cu o greutate de 36,28 kilograme (80 de livre) la maratonul din Londra. La 40 de ani, a terminat cei 42,2 km în 5 ore, 53 de minute și 20 de secunde. De ce a făcut asta? Pentru a strînge fonduri organizației cu care lucrează.

Sînt zeci, sute de povești cu astfel de oameni de fier care, după opt-zece ore de muncă , se duc în parc, își pun pantofii de alergat și se pregătesc pentru astfel de competiții. Sportul nu se reduce la campionatele măsluite și corupția din jurul lui Platini și Blatter, ci la această dorință de-a face bine celor din jur. Mărturie stau cei 470 km pe care Andrei i-a parcurs în iunie sau cei peste 800 de km pe care Marc i-a alergat în 20 de maratoane.

de George GURESCU, jurnalist la TVR.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top