Locul unde se cîntă și se dansează

Opinia de la centru Niciun comentariu la Locul unde se cîntă și se dansează 4

Cu mîinile ridicate în aer, pastorul Peter Rong conduce slujba la Bi­­serica Baptistă „Spiritual Re­vi­val”, din cartierul bucureștean Giu­lești. Este singura biserică gospel din Ca­­pitală, unde refugiați din țările afri­­cane, sîrbi, americani, români și rromi se adună duminică de du­mi­ni­că să-și înalțe cîntecele și rugile către Dom­nul. Ritmurile chitarelor și ale to­­belor îi ridică în picioare pe toți cei 40 de credincioși baptiști. Nimeni nu poa­­te sta pe loc, se bate din palme și se fredonează.

Timp de două ore ju­mă­­tate, aproape 40 de oameni vin la sluj­­bă ca la un spectacol muzical în toa­­tă regula. „Avem 42 de membri în bi­­serică, dar mereu vine cîte cineva nou, alții pleacă în țările de unde au ve­­nit”, spune zîmbind Peter Rong. Ar vorbi despre Dumnzeu în perma­nen­­ță, dar nu habotnic.

Peter Rong este un sudanez blînd, cu un zîmbet larg, care leagă orice întîmplare petrecută în viața lui, de Dumnezeu. El a venit în Ro­mâ­­nia în urmă cu 18 ani, ca student la Academia de Studii Economice. „Cînd am terminat liceul le-am spus pă­­rinților mei că vreau să vin în Ro­mâ­­nia. Mereu ni se vorbea la biserică des­­pre România comunistă și ne ru­gam pentru români”, povestește pas­to­rul, căutîndu-și cuvintele într-o ro­mâ­­nă spălăcită, fără accente. Acasă, condamnat la moarte…

În 1992, a venit la București, în­să, pentru că un tînăr creștin su­da­nez, ca­­re ține predici despre Dum­ne­zeu într-o țară străină, nu a fost tocmai pe pla­cul autorităților musulmane din ța­ra natală, viața lui Peter Rong a lu­at de aici o întorsătură par­că su­pra­rea­listă, trezindu-se în în­chi­soa­re. „Un an și șase luni am stat la Ji­lava. Aici m-am apropiat tot mai mult de Dum­nezeu și așa mi-am găsit ca­lea. În­chisoarea m-a protejat de moar­te”. În Sudan tînărul fusese de­ja con­dam­nat la moarte, pentru că era creș­tin.

Aici, trimis al Domnului…

După ce a ieșit din închisoare s-a în­scris la Institutul Teologic, în 1995. Adunările păstorite de el au în­ce­­put într-un apartament închiriat, din Giulești, unde Peter locuia îm­preu­­nă cu soția lui. În 2001, primește un spațiu la subsolul Bisericii Nă­dej­­dea, astfel luînd naștere Biserica „Spi­­ritual Revival”, singura din Ca­pi­­tală cu specific gospel.

În biserica pastorului Rong oa­me­nii vorbesc, se roagă și cîntă în limbi diferite. Însuși Peter Rong își spu­­ne predicile și învățăturile în lim­ba română, engleză, dar și în dialect a­frican. Fiecare enoriaș are lîngă Bi­bli­­e, „The Bible” sau „La Biblie”, din care citesc cînd le vine rîndul.

„Să facem o cîntare, pentru în ca­sa Domnului este viață!”, îndeamnă dintr-o dată pastorul. Instrumentiștii își iau locul în capul sălii, iar pe un pa­­nou sînt proiectate versurile me­lo­di­ilor, în limba engleză, ca la un concurs de karaoke. Oamenii din biseri­că acompaniază „band-ul” cu bătăi din palme, mișcîndu-se în ritmul me­lo­­diilor.

„In French please”

Bobo este un tînăr congolez, în vîrstă de 20 de ani, cu părul de ciucuri, aflat în România de doar doi ani. Nu din cauza războiului sau a al­tor nenorociri, ci din cauza poliției con­­goleze. „Nu pot să mă mai întorc aco­lo, am avut niște probleme cu po­li­­ția”, mărturisește încurcat, Bobo. În­­țelege limba română dacă i se vor­beș­te foarte rar, iar în engleză știe să spu­­nă doar „in French please”. Își iz­beș­­te cu putere palmele una de alta, du­­pă cum ritmul tobelor, cu gîndul la tă­­rîmul african unde s-a născut.

Oana BALAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top