Gînduri amestecate (III)

Opinia de la centru Niciun comentariu la Gînduri amestecate (III) 3

o Norvegianul Anders Brei­vik, cel care a ucis în iulie 77 de persoane pentru a semnala, prin­tre altele, „pe­ri­colul multicultura­lismului” în Eu­ropa, contestă de­cizia experților me­dicali, care l-au încadrat la „schi­zo­fre­nie parano­i­dă” și au recomandat internarea în locul încarcerării.

„El es­te îngrijorat de faptul că acești ex­perți nu au suficiente cunoștințe des­pre ide­o­lo­giile politice”, a precizat avo­ca­tul său. Ce-i drept, istoria confir­mă faptul că dezaxații înțeleg și slu­­jesc exemplar ideologiile po­li­ti­ce.

o „Cine are un iPhone în această sală? Dar un Blackberry? Dar un cont de Gmail?”, întreabă Julian As­sange în timpul unei conferințe de presă. E primul care ridică degetul de fiecare dată. „Sîn­teți mîncați cu to­ții”, îi lă­mu­rește fondatorul Wi­ki­leaks pe cei în cauză: „În lumea de după 9/11, furnizorii serviciilor se­cre­te vînd dispozitive de supraveghere în masă pentru aceste teh­no­lo­gii”. În fața unei industrii care vî­nea­ză cu atîta iscusință secretele ome­ni­rii, Facebook este forma noastră de revoltă: spunem totul, absolut totul, în gura mare. Îi terorizăm pe securiști cu banalitatea exis­ten­țe­lor noastre.

o Încă una legată de Face­book, ca să fim pe trend: compania Zynga a fost evaluată la 9 miliarde de do­lari. N-ați auzit de Zynga, dar ați au­zit de Farm­ville, joculețul produs de Zynga, care-i ține pe corporatiști ocu­pați cu mulsul oilor și culesul pe­penilor. Potrivit calculelor făcute de cei de la „Capital”, valoarea de piață e aproape de două ori mai mare decît valoarea celei mai mari companii ro­mânești, Pe­trom. Se deschid pers­pec­tive frumoase de dezvoltare și, oda­tă cu ele, și oportunități pentru o generație de șmenari Farmville, care să preia terenuri virtuale pe nimica toată de la stat și să facă avere din re­vinderea lor. Încă se lucrează la construirea unui Gigi Becali cu tastatură și monitor.

o Pentru nostalgici: au rea­pă­rut escrocheriile cu mașini de cu­sut Singer, acelea pentru care o serie de colecționari germani sînt dispuși să vă dea grămezi de bani. Sînt mașini de cusut cu aer de legen­dă, în care evreii au depozitat toa­te metalele pre­­țioase de prin casă, înainte să în­ceapă deportările ce­lui de-al Doilea Război Mon­dial. Ca să scoateți bani din mașina de cusut a bunicii, procesul e destul de complicat, însă vă lă­mu­riți voi ce și cum, vă vor explica bine­vo­i­torii colecționari, cărora le urăm și pe această cale un călduros „Bine ați revenit!”. OK, dar de brandul „Caritas” chiar nu se mai ocupă nimeni în țara asta?

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top