Imigrant sau expat?

Opinia de la centru Niciun comentariu la Imigrant sau expat? 10
Imigrant sau expat?

„Cu cîtă ușurință judecă oamenii”, îl descrie Cristina pe David Cameron. „Aș vrea să-l văd cum pleacă din țară, cum pleacă departe de copiii săi și lucrează ca un om normal”, adaugă ea. Cristina este doar unul dintre personajele intervievate în documentarul „The secret lives of cleaners” produs de BBC în urmă cu un an și difuzat recent pe Digi Life.

Documentarul spune povestea complicată dintre „oamenii care fac curat” și cei șase milioane de britanici care-i angajează. Realizatorii stau de vorbă cu „angajatorii respectivi” și cu femei din Bulgaria, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie și chiar România, încercînd să descopere chimia complicată (comică, alteori absurdă) care se formează între cele două părți.

Cristina, una dintre acele menajere, a oferit unul dintre cele mai bune discursuri care arată cît de mult s-au îndepărtat politicienii de realitate și cît de ușor este să devii naționalist.

Ajunsă în Marea Britanie de mulți ani, ea strînge bani pentru cei doi copii de acasă, pe care speră să-i aducă cît mai repede la Londra. În timp ce curăță casele, ea povestește cum este, de fapt, să fii o mamă plecată departe de copii și cît de greu este să te adaptezi într-o țară care nu mai vrea să primească decît „expați” și nu imigranți de rînd.

Aceste femei ne arată ce înseamnă de fapt dreptul la „liberă circulație” din Uniunea Europeană. Multe din ele sînt supracalificate – bulgăroaica, de exemplu, era de profesie contabilă – însă ele nu pot visa ca mine la slujbe în corporațiile britanice.

Cînd ajung în Londra, ele n-au în cap idei ca „sînt cetățean european, am dreptul la asigurare medicală sau tratament egal”, ci doar la copii de acasă se gîndesc și cum să primească cele 8.5 lire pe oră, ca în cazul Cristinei, ca să-și sune fiica, pentru că-i ziua ei.

Femeia spune că n-a venit să fure slujba nimănui și nici să ceară ajutoarele sociale ale guvernului, ea și-a găsit de muncă aici pentru că „atunci cînd au bani, englezii își permit să fie leneși”.

Și totuși ea intră în acea categorie de cetățeni pe care David Cameron vrea să-i trimită în țărilor lor de origine.

Text de George GURESCU, jurnalist TVR și Senior Editor Opinia Studențească.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top