Dilema Țăranului Român

Opinia de la centru Niciun comentariu la Dilema Țăranului Român 2

În urmă cu o săptămînă, auzeam de scandalul de la Muzeul Țăranului Ro­mân (MȚR). Cu toții ne-am făcut cru­­ce, unii din dispreț pentru cei din sală, alții pen­tru cei care au organizat miș­ca­rea de pro­test. Extremiștii se cer­tau între ei, ortodoxia era scuturată pe toa­­te păr­ți­le, iar în mijloc stătea ță­ranul, care avea o criză de sexualita­te. Bi­neîn­țe­les, a fost penibil să boico­teze un ast­fel de film, de unde, zic eu, au fost și atî­tea remarci acide la adre­sa acelor pro­testatari. Dar pentru mine, mai rău mi se pare că acest su­biect nu a fost dez­bătut cu seriozitate dincolo de bîr­fulițele de la televizor și de campa­niile organizate de ONG-uri­le ro­mâ­nești.

Putem spune că un grup de pro­tes­tatari nu reprezintă întreaga socie­ta­te românească, în final, la MȚR, nu au fost cei 90% dintre români, care s-au declarat ortodocși la ultimul recen­să­mînt. Acest subiect, alături de mult bla­matul „parteneriat” biserică-stat, nu au fost niciodată dezbătut în mod serios în România. Cîți politicieni au recu­nos­cut că sînt de acord cu homosexuali­ta­tea? Nici măcar să nu îndrăznim să-i în­trebăm ce părere au despre căsă­to­rii­le de același sex. Singurul personaj ca­re a vorbit a fost Gigi Becali și ui­tați unde a ajuns el. La fel ca-n problema cărnii de cal și a aderării la spațiul Schen­gen, partidele ar trebui să își asu­me o poziție coerentă. Numai uitați-vă la comentariile de pe forumuri sau din presă, femeile sînt cele mai des­chi­se, iar bărbații care nu au nimic îm­po­trivă, își încep textul cu „mie-mi plac femeile”. Nu cumva să-i „acuze” ca­re­va că-s homosexuali.

Homosexualii și ateii nu vor fi accep­tați în totalitate de toți oame­nii, în viitorul apropiat. Și în Statele Uni­te ale Americii, sînt regiuni la fel de con­servatoare și rigide ca România. Tot în SUA, clinicile de avort sînt te­rorizate de fundamentaliști, mai ceva decît proiecțiile de film de la MȚR. Doc­torii sînt urmăriți, bătuți, iar nu­me­roase clinici au fost atacate cu cocktail-uri molotov și bombe artizanale (în România, lucrul ăsta nu s-a întîmplat). Dar în SUA, față de România, pre­șe­dintele țării a vorbit despre homosexualitate și chiar susținut o lege în această privință. În Franța, au ieșit mii de oameni împotriva unei legi care sus­ținea adopția pentru cuplurile de ace­lași sex, dar președintele socialist, la rîndul său, și-a susținut punctul de vedere în fața oamenilor.

Nu trebuie să-i punem la colț pe cei care sînt contra și să-i acuzăm de pro­zelitism, ar fi o dovadă a lipsei de în­țelegere, dar politicile durabile, chiar dacă încep cu ONG-urile, nu trebuie să se termine tot la ONG-uri sau la o pro­iecție de film. Sînt curios care-i opi­nia lui Ponta sau a lui Traian Băsescu des­pre acest subiect. Ar trebui să-i în­trebăm, deși s-ar putea ca cineva să spu­nă că sîntem gay.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top