Demonii unei zile

Opinia de la centru Niciun comentariu la Demonii unei zile 1

Un frig de te taie ca lama de bri­ceag. Stai ca prostul în fața mall-ului, învins după primul sfert de oră de pre­țurile la colecția nouă de iarnă, în adi­dași. Oricum păreau din latex ciz­­mele alea, îți spui, și acum, că pari tu în fața ta cinic și nu sărman, e mai bine. Dar tot e frig. Hai să ne pan­săm cu un taxi, chiar dacă mer­gem la vînătoare de chi­lipiruri. Nu vor­bim nici despre cri­ză, nici despre vre­me, nici despre via­­ța grea de ta­xi­metrist. Nu vorbim des­pre nimic.

O fi pentru că noua cur­să se încheie mult prea curînd și mult prea aproa­pe. Vorbim totuși ce­va. „Aveți să dați rest la un milion? Nu am mă­runt”. „N-am. Dar lăsați așa”. „Adică cum, așa?” „Îmi donați un mi­lion.” Îmi vine să rîd, și rîd, dar su­nă spart. Ti­pul e neclintit, are ex­pre­sia feței de­senată, nu e genul pon­tos și atunci ce o fi: a. genul șan­ta­jist criminal – „dacă nu îmi lași mi­li­onul, te voi ucide” b. sînge rece, tra­ficant de carne vie – „nu e bună de client la taxi, dar o trimitem în Ba­sarabia” sau c. un taximetrist adus de criză cu ner­vii la pămînt, ca­re a ajuns să își șan­tajeze clienții și, ci­ne știe, să îi uci­dă sau să îi trafi­che­ze ulterior.

Nu trebuie să fii prea deștept să știi că mai e de esca­la­­dat la criză, așa că voi coborî docil să schimb banii, fă­ră să mă revolt cînd aud: „vii îna­poi cu 10 lei! ai înțeles?”, deși cursa fa­ce mai mult de 5 lei. Bi­ne­în­țeles că la farmacie nu au să îmi dea rest la un milion, deși este ora 15.00 du­pă prînz și gripa porcină plus vi­ro­ze­le sunt în toi, chiar nu mai cumpără ni­meni pastile? Mă rog. Îmi rămîne flo­răria din față plus un chioșc din ca­re iese un abur cald, care se ridică luat de vînt probabil pî­nă la nasul au­rolacilor înghețați.

„O gogoașă, vă rog”, spun fără con­vingere. „Noi vindem clătite, doam­­nă.” „Aha, atunci o clătită.” Ta­­xi­metristul claxonează îngrozitor și ur­lă la mine ceva prin geamul des­chis. Îi fac semne că ajung imediat, în­­șfac restul, uit clătita, și în drum spre mașină mă gîndesc: să îi dau 5 lei, cît face cursa, sau 10, cît mi-a pus în vedere răstit? Apoi reconsi­­der va­­riantele de mai sus, îmi amintesc în ce țară trăiesc și îi dau banii. I-a smuls ca pe un bir și a accelerat. Mă în­torc după clătită, pentru că rea­lizez că îmi va prinde bine pe fri­gul ăsta. Încă nu e gata și cum stau și aș­tept, ne­gîndindu-mă la nimic, tresar. „și ziceți că vroiați gogoși, ai?”, spu­ne o mînă lungă care mă bate pe spa­te. Ges­tul de camaraderie bruscă, pon­tos-slinoasă, vine de la patronul chioș­­cului trîntit în mijlocul străzii, ca­re conchide într-o tentă bussiness: „da­că vă place gogoșile, să știți că bag, da’ numa’ să-mi luați zece-do­uă­zeci de bucăți odată!”, zice pră­vă­lindu-se într-un rîs idiot. Scot o gri­­masă chinuită și mă îndepărtez de spon­­tanul prieten.

Mănînc clătita fără chef, mă fac de gem pe degete, și în timp ce mes­tec ca la paie, citesc pe gea­murile goa­le, cu ziare lipite și rup­te, în plin cen­trul Capitalei: „spa­țiu deschis pen­tru închiriere”. Aici țin minte că era un coafor, dincolo un shop cu pan­tofi, mai sus u­nul cu haine. În lo­cul lor a rămas o hîr­tie scrisă cu pi­xul, și în spatele ei, un întuneric si­nistru, cu vagi siluete de interior pă­răsit în fugă. Cînd am ter­minat de mîn­cat, numărasem deja cin­ci astfel de anunțuri, unul după al­tul.

Drumul de la Unirii spre Uni­versitate e pieptiș și oamenii par că se varsă la vale și curg peste ti­ne. În marea de înfrigurați fără chip, un țigan subțire coboară ca un ura­­gan și mă fixează, fluturînd o hîr­tie în mî­nă, și printre cuvintele pe ca­­re nu le-am înțeles s-a strecurat ce­­va cu „fete în București”, „vii cu mi­ne”, apoi era un om înghețat în mij­­locul străzii, de care era să mă îm­­piedic, apoi am început să alerg.

Roxana LUPU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top