Copiii din canale au devenit artiști de circ

Opinia de la centru Niciun comentariu la Copiii din canale au devenit artiști de circ 14

Un voluntar francez le-a oferit a do­ua șansă în viață mai multor tineri ca­re, până în urmă cu cîțiva ani, au tră­­it pe străzile Bucureștiului.

Mia e clovn. Are nas roșu, își pic­tează fața, se îmbracă colorat, face jon­glerii și bufonării ca să-i distreze pe cei mici și, din cînd în cînd, pe cei mari. Des­pre cei ca ea au scris ziarele stră­ine în anii ’90, televiziunile au făcut re­por­taje, turiștii i-au evitat, iar România și-a primit eticheta – „țara copiilor stră­zii”. Mia a fost unul dintre ei. La 13 ani, pă­rinții au abandonat-o la o casă de co­pii din Sibiu.

După Revoluție a luat drumul Ca­pitalei și, pentru că nu a avut unde să stea, a trăit pe străzi, prin canalele Gă­rii de Nord. Strîngea bani din cerșit și, din cînd în cînd, mai primea cîte o ma­să de la fundațiile care se chinuiau fă­ră prea mult succes să-i aducă pe co­piii străzii pe calea cea bună.

La doi ani după Revoluție, un clovn a aterizat la București. În locul servi­ciului militar, franco-algerianul Mi – loud Karim Oukili a ales să facă vo­lun­tariat în România. A vrut să lu­cre­ze cu cei care trăiesc pe stradă, să-i a­tragă și să-i facă să-și dorească altceva de la viață. Cu o parte dintre ei a re­u­șit, printre ei și Mia.

Nu i-au trebuit vorbe frumoase sau bomboane ca să-i scoată din lumea lor. A folosit ceea ce știa mai bine – circul. Pentru că a văzut că-i iese, clovnul Mi­loud a rămas în continuare în Ro­mâ­nia, iar în 1995, cu ajutorul unor fundații si­milare din Franța și din Italia a înfiin­țat la București – Parada.

Miloud, bufonul hoinarilor

Miloud i-a strîns pe o parte dintre copiii de pe stradă, iar numerele sale i-au convins să muncească pe brînci, să își dorească să învețe cum se fac jongle­riile, magia și ce înseamnă viața într-o familie, cea a circului. Acum, în jur de 20 de tineri, mai vechi și mai noi care pro­vin de pe stradă, centre de plasament, din familii dezbinate, se antrenea­ză în fiecare zi, într-o sală de lîngă Secția de Poliție din Crângași. Pre­gă­tesc spectacole, reprezentații în țară și turnee în străinătate.

Magicianul nu face să dispară și chiria

Marius e magician de nouă ani la Parada. Toate ustensilele pe care le fo­losește în numerele sale le ține într-o va­liză. Face să dispară și să apară bile de ping-pong sau transformă eșarfele în bastoane de metal. Pe stradă a ajuns din cauza familiei dezbinate, de care nu prea mai vrea să-și amintească.

După ce a venit la Parada s-a mu­tat cu chirie, și se descurcă cum poa­te. „Merg la diverse petreceri, nunți, bo­te­zuri și pentru o reprezentație mai iau cîțiva bani și de-acolo”, spune magici­anul, care acum are grijă în fiecare lu­nă să-și plătească chiria de 400 de lei.

Ciprian face acrobații și „parti­ci­pă la piramida umană”. S-a refugiat pe stradă din cauza greutăților din fa­mi­lie și a lipsurilor financiare.

După ce a intrat în Parada s-a în­tors și acasă, la familie, și e convins că acea perioadă nu se va mai repeta. „Lu­mea colorată și spectaculoasă a circu­­lui atrage copiii, iar noi o folosim ca me­todă de a-i chema spre societate. Oda­tă ce intră în familia aceasta, încep să se antreneze, să-și impună standarde, încep să-și dorească altceva de la via­ță”, explică Ionuț Jugureanu, unul dintre coordonatorii centrului Parada.

După 15 ani de Parada, după ce a bătut Europa în lung și în lat, luna tre­cută, Mia a plecat spre Franța. A pri­mit o bursă de doi ani la Theatre du Fil, unde va învăța cum trebuie să se pre­zinte pe scenă un artist de circ.

Ionuț FANTAZIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top