Ciobani scoliti cu GPS

Opinia de la centru Niciun comentariu la Ciobani scoliti cu GPS 4

In Fagaras, judetul Brasov, s-a pus de-o scoala pentru ciobani. Ceva, cursuri, care sa-i parasuteze pe ciobanii romani pe culmile europene. Spicuim din posibila "programa": cursuri de igiena mulsului, dresajul ciinelui de stina sau de norme ale "stinei moderne". Ca sa obtina diploma europeana in oierit, ciobanii trebuie sa treaca prin 720 de ore de curs la scoala cu pricina. 210, teorie, restul, practica la stina. O sa vina lectorul in ciobanit si o sa vada cum spala ciobanasul nostru ugerul, sau cum si-a construit "stina moderna".

Ideea a aterizat in Fagaras tocmai din Provence, Franta, prin Gabriel Vaju, barbat ce pare a fi un visator, chiar daca e seful Camerei de Comert si Industrie Fagaras.  El a intilnit in Franta – ce altceva? – un francez care s-a prezentat ca cioban "categoria cinci stele". Astfel a rasarit gindul ca si baciul nostru s-ar putea integra cu tot cu mioare in lumea oieritului cu "studii superioare". "Poate va vine sa rideti, dar obligatoriu trebuie sa invete telefonul mobil, GPS, din astea. Trebuie sa stie sa se orienteze dupa harta", explica Gabriel Vaju.

La stina lui Adrian Stoica, din Venetia de Jos, baciul Stoica si ciobanii sai asculta, cu interes, cam ce le pregateste viitorul. Cind vine vorba de GPS special ca sa nu treci pe terenul altuia, Gheorghita, un cioban mai tinar, arunca ideea: "Lasa, ca io trec noaptea…"

Baciul Stoica are turma mare, la vreo 1.700 de oi. Totusi, oricit de modernist ar fi in afacerea sa cu oile, Aurel Stoica a cazut putin pe ginduri cind a auzit de scoala de ciobani. "Am ramas asa: pai, si ciobanii face scoala?…" Apoi s-a uitat la oamenii lui. Unul are vreo opt clase chinuite, altul o rupe si el cu cititul. Si-a zis baciul: "Gata, ii dam pe toti".

La stina lui, trei insi mulg 600 de oi. Insi care iau 10 milioane bani in mina, plus tigari. Si, neaparat, alcool. Bere, adica, pentru ca altfel ii pleaca baciului ciobanii in sat la baut. Asa ca satul il vede des cum se duce la "shop" si ia bere in cantitati industriale ca sa-si tina oamenii la munca, printre oi.

Singurul care nu pune gura pe alcool si tigara la stina lui Stoica ar fi ciobanul Gheorghe. Are 66 de ani si ingrijeste de miei. E mai vechi ca Uniunea Europeana si grija lui nu-i in cote de lapte sau scoli de ciobani. Pentru el, cel mai mare regret e ca "si-a pierdut tineretea" pe o pensie de numai 1.200.000 lei. De ceva timp, nea Gheorghe a pasit cu mindrie in lumea telefoniei mobile. Ce-i drept, recunoaste: e ca oaia neagra printre abonatii GSM. Mobilul i l-a dat seful ca sa-l caute de se pierde in zare cu miei cu tot. Dar pe ciobanul Gheorghe il cam siciie tehnologia: in loc sa vorbeasca incet la mobil cind suna, prefera sa strige ciobaneste din virful dealului. Apoi, alta belea: nea Gheorghe primeste telefoane anonime. Unii-l injura, altii doar gresesc numarul. Dar, vai!, uneori, ce lucruri rusinoase poate sa auda ciobanul Gheorghe la telefon cind sta linistit cu turma la pascut.

Andrei UDISTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top