268 DE ZILE ÎN DEȘERT – Orașul corturilor (III)

Opinia de la centru Niciun comentariu la 268 DE ZILE ÎN DEȘERT – Orașul corturilor (III) 3
Seriful Joe

Șeriful Joe Arpaio e produsul unui sistem ciudat. În majoritatea statelor, cetățenii își aleg judecătorii, pro­cu­ro­rii și șerifii, pentru a-i ține responsa­bili. Însă cînd cei care aplică legea tre­bu­­ie să fie populari, devin inevitabil po­liticieni. Însă bilanțurile și promi­siu­nile lor au implicații ceva mai com­pli­cate decît ale obișnuiților purtători de cravată. Sînt judecători care vin să ceară noul mandat cu vreun cîntecel ve­sel despre cum pun ei hoții pe fugă. Alții se laudă că au condamnat oa­me­ni la pedeapsa cu moartea fără să cli­peas­că (https://www.youtube.com/watch?v=poL7l-Uk3I8#t=308). Șerifii scot la înaintare închisorile, cît mai sigure și mai ieftine (https://www.youtube.com/watch?v=pibUMDcB0YM).

Sînt peste 3.000 de șerifi în Statele U­nite (http://www.sheriffs.org/content/office-sheriff), cu diferite grade de autoritate. Cu 3.400 de angajați și opt pușcării, in­sti­tuția șerifului din Districtul Ma­ri­co­pa e a treilea ca mărime din Statele U­ni­te (http://www.mcso.org/About/Sheriff.aspx). Fiecare oraș are un departament de poliție cu șef numit în mod ierar­hic, dar oamenii șerifului pot acționa în fiecare dintre ele, oricînd consideră de cuviință. Arpaio vede în asta doar a­vantaje: „Șefii departamentelor de po­liție sînt birocrați, pentru că sînt an­ga­jați și trebuie să lucreze pentru un pri­mar, pentru un consiliu, sau pentru un manager. Eu sînt norocos, pentru că lucrez pentru cei patru mili­oane de oameni care trăiesc în acest district.”

Se gîndește mereu la campanie. A­nul acesta face 83 de ani, iar în 2016 o să candideze din nou. Ar avea 88 de ani la încheierea următorului mandat, da­că o să vrea să-l încheie. „De ce am ne­voie de slujba asta?”, se întreabă din nou Arpaio, în continuarea intervi­ului cu el însuși. „N-am nevoie de ea. Dar candidez din nou, doar pentru a-i face pe cei care nu mă plac să meargă să bea ceva undeva. (…) E OK, știu deja de unde să cumpăr un scaun cu rotile. O să stau în scaunul cu rotile, cu mi­tra­liera mea calibru 50, și o să continui să lupt împotriva infractorilor.”

A auzit de curînd un citat din Wood­row Wilson și i-a plăcut, vrea să-l folosească la anul: „Dacă vrei să ai duș­mani, schimbă ceva.” O să zică: „Pre­ședintele Wilson a spus… ”, iar du­pă aia o să înceapă să vorbească des­pre cît de ieftine sînt lenjeriile roz și mîncarea fără piper.

Vlad ODOBESCU este în Arizona, Statele Unite ale Americii de Nord, fiind beneficiar al unei burse în cadrul „The Hubert H Humphrey Fellowship Program”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top