Nici un repetent la scoala

Editorial Niciun comentariu la Nici un repetent la scoala 11

Romanul nu s-a nascut poet, romanul s-a nascut doctor. Asta vrea sa demonstreze Parlamentul prin legea votata la 11 noiembrie. Potrivit acesteia, orice institutie de invatamint superior poate organiza programe de master si doctorat. Prin urmare, degeaba au luat unii doi ani de meditatii la Fizica pentru admiterea la Constructii sau citesc doua carti pe zi ca sa ia bursa de merit la Literatura Comparata. Si varu’ de la “Spiru” sau vecinul de la “Petre Andrei”, care munceste full-time ca strungar, poate fi la fel de “doctor” ca oricare dintre bursierii Bologna.

E o decizie fireasca, avind in vedere evolutia sistemului educational din Romania. Nu mai mira pe nimeni ca ajung la facultate tineri care inca nu stiu sa scrie corect sau nu citesc decit horoscopul si mesajele de la colegi, care spun ca “miine iar nu facem Dreptul”. Prima oara Academia Romana s-a gindit sa simplifice lucrurile prin publicarea DOOM 2. De ce sa se chinuiasca unii sa invete sa scrie corect cind putem modela limba dupa preferintele si obisnuinta majoritatii? Si-asa se spune ca este un organism viu, care se schimba odata cu generatiile. Acum s-au gindit si cei din Parlament sa contribuie putin la bunul mers al educatiei. Nu mai e nevoie ca o universitate sa fie apreciata de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior ca avind “grad ridicat de incredere” pentru a oferi diplome. Daca tot a ajuns mindria familiei asa departe, de ce sa nu-l facem si doctor pe micut? Sa aiba ce inrama linga robotelul facut din pachete goale de Lucky Strike si piramida din cutii de Stejar!

Insa nu doar baietii care au petrecut mai multe ore in salile de Internet decit in cele de lectura se vor bucura in urma adoptarii legii. Varujan Vosganian, Neculai Ontanu si Tudor Pendiuc au primit titlul de Doctor Honoris Causa ai Universitatii Libere Leibniz. Cursurile institutiei sint sustinute online de profesori din Albania si are o sucursala de care n-a auzit nimeni in Italia.

Votul din Parlament va simplifica mult si viata unor politicieni care-au lipsit de la partiale pentru ca erau in campanie. Si nu-i vina lor, ar fi vrut sa invete mai mult. Dar cum era posibil, cind membrii unui partid rival le rupeau afisele si imparteau mai multe sticle cu ulei decit este prevazut in legile nescrise ale votului?

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top