Medicina din Iași are nevoie de un reset

Editorial Niciun comentariu la Medicina din Iași are nevoie de un reset 47
UMF

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” trece, dincolo de toate, printr-o criză de identitate. Indiferent de felul în care se vor soluționa anchetele procurorilor DNA sau ale comisiilor ministeriale și cele interne, instituția de învățămînt superior ieșean este pusă în fața unei decizii greu de luat în această iarnă – forma sub care își va continua activitatea.

În interviul acordat „Opiniei studențești”, prof. univ. dr. Dragoș Piptu, rectorul ce tocmai a demisionat de la conducerea UMF, lansează trei ipoteze care ar putea explica frauda cu dosarele studenților străini. Șpaga, intervenția unui contracandidat pentru discriminarea eventualilor candidați la funcția de rector din partea Facultății de Medicină Generală, sau intervenția unor entități nedeterminate, ale căror scop nu poate fi decît intuit, pentru introducerea pe teritoriul României sau al Uniunii Europene a unui număr de persoane al căror interes n-ar urma să fie cel de a deveni doctori.

Fiecare dintre aceste ipoteze are doza ei de probabilitate, însă fără a ne lansa în speculații care ar putea duce departe (teroriști, refugiați, spioni etc), trebuie să remarcăm faptul că, indiferent de care este adevărul, toate aceste ipoteze arată grave disfuncționalități în universitate. Fie că aceasta este măcinată de un conflict intern care durează de ani de zile, în care unul dintre potențialii candidați pentru funcția de rector încearcă să își așeze terenul prin eliminarea candidaților cu riscul pierderii oricărei credibilități a instituției. Fie că vorbim de o șpagă, acest flagel al instituțiilor de învățămînt superior care pare fără antidot, sau de o intervenție a unor entități cu scopuri dubioase în procesul de înmatriculare a studenților la o universitate din România. Oricare dintre aceste ipoteze lansate duc către aceeași concluzie.

În iarnă, la alegeri, UMF are nevoie să se reformeze și trebuie să o facă chirurgical, ca-ntr-o operație de îndepărtare a unei tumori. Rectorul și echipa sa trebuie să taie în carne vie și să-i elimine pe toți cei care încearcă destabilizarea universității, fiindcă altfel nu va mai exista nicio speranță de redresare. Întărirea procedurilor de admitere la studenții români și străini, ranforsarea procedurilor de examinare pentru a înlătura orice fraudă și eliminarea din sistem a celor care încearcă să-l fraudeze, fie că vorbim de studenți, profesori sau personal administrativ. Aceasta este singura șansă pe care o mai are universitatea de a-și păstra obrazul curat după ce a fost murdărit de atîtea scandaluri. Asta dacă nu este deja prea tîrziu.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top