Facultatea de Cultura Generala

Editorial Niciun comentariu la Facultatea de Cultura Generala 14

Ne specializam la masterat. Asa spune rectorul Dumitru Oprea si noi il credem pe cuvint. Isi exprima regretul si ca nu exploatam prea bine Procesul Bologna, reforma e necesara, dar nu se prinde de noi. Cum trecem noi ca gistele prin apa, n-am reusit nici sa aratam ca invatam „ce vrem noi” bine. Libertatea asta nu ne prinde.

Toata saptamina trecuta ne-am zbatut sa ne dam seama daca mai sustinem sau nu examenul de licenta. Un examen simbolic, prin care toti cei care s-au chinuit sa scrie o lucrare de mai mult de 60 de pagini sau sa gaseasca un pret bun pentru lucrarea altuia, trec prin fata unui prezidiu de profesori carora, s-avem iertare, s-ar putea sa le scape frauda. Sint oameni. Nu luam in calcul, atunci cind ne batem cu pumnul in piept ca vrem examen de licenta, ca cireasa de pe tortul „promovarii” este de fapt o scurta, prea succinta prezentare in power-point, o caricatura a unei studentii in care constiinciosii au mers la sute de cursuri, seminarii, work-shopuri.

Trebuie sa luam in considerare si faptul ca anul 2008 scoate in lume o dubla generatie pe care acelasi grup de profesori trebuie sa o examineze, pina la ultimul student. Sigur se va face un program special si la fel de cert e ca se mai pune o saptamina in plus, sa fim siguri ca au trecut toti prin fata comisiei. Decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor ne-a asigurat ca 75% dintre studenti vor sa-si sustina lucrarea de licenta. Pentru invatacei, teza respectiva este o izbinda personala, motiv de mindrie ca au adunat  toata munca din timpul facultatii intre doua coperte. Inseamna ca sint capabili. Pentru universitate a fost o incercare de a stirpi, pe cit posibil cumpararea si vinzarea lucrarilor. In acest an este cu atit mai greu controlul acestei afaceri ilegale.

Simplificarea invatamintului, pe linga comasarea celor patru ani in doar trei de studiu, este si una de nuanta. Rectorul Oprea spune raspicat ca „in primul ciclu de studii, studentii au acumulat doar cunostinte generale”. Noi recunoastem ca am invatat „in linii mari” matematica, fizica, geografia, istoria, altele. Un master ne va dumiri, in cazul in care unii vor trece si in al doilea ciclu de studiu. Long Life Learning nu mai inseamna vorba batrineasca „invatam cit traim”, ci „masterat, doctorat s.a.m.d.” Aceasta mica birfa care a alimentat discutiile pe holurile din camin si a blocat Messengerul s-a desumflat la fel cum a fost alimentata de presa. Ne-am calmat, ne intoarcem la pregatirea licentei, cistigati sint oricum cei care le cumpara.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top