Transnistria viseaza la modelul Kosovo

Cap în cap Niciun comentariu la Transnistria viseaza la modelul Kosovo 5

Interviu cu Iurie Rosca, vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova

Iurie Rosca nu crede nici o clipa ca declararea provinciei Kosovo ar putea sa influenteze prea tare miscarile politice din Transnistria. In primul rind, Rusia s-ar afla in contradictie daca ar accepta independenta. Daca totusi, Transnistria ar fi independenta, s-ar repeta scena autonomiei: Basarabia nu va recunoaste nimic.

OPINIA: Ce ar pierde Republica Moldova daca Transnitria si-ar declara pina la urma independenta?

strong>Iurie ROSCA: Transnistria, trebuie inteles exact, este o zona ocupata militar de Federatia Rusa.. Armata de ocupatie este singura cauza a scindarii teritoriale a Republicii Moldova si in acest sens, asa-zisele autoritati ale Transnistriei sint autoproclamate si nereprezentative, nu reprezinta populatia din aceasta regiune, cetatenii Republicii Moldova aflati in stare de ocupatie. Din acest punct de vedere, ei pot sa-si declare independenta de cite ori vor, nimeni n-o s-o recunoasca niciodata. In momentul de fata, cred ca nici Rusia nu are interesul sa recunoasca Transnistria ca pe o entitate independenta pentru ca acest lucru s-a intimplat de multe ori, doar se lanseaza zvonuri. Acum in legatura cu declararea unilaterala a independentei Kosovo, cu atit mai putin Rusia, fiind in contradictie cu tarile care au recunoscut independenta provinciei Kosovo, nu va face acest lucru macar din spirit de contradictie. Prin urmare, Republica Moldova, ca stat suveran si independent, nu poate ceda in fata presiunilor politico-militare si energetice ale Federatiei Ruse si trebuie sa-si apere dreptul sau suveran asupra acestui teritoriu, sa militeze atit in planul bilateral in discutiile politice si diplomatice cu Moscova, cit si pe plan international, cu toate organismele internationale pentru incetarea starii de ocupatie, pentru retragerea ordonata si neconditionata a armatei si armamentului Federatiei Ruse de pe teritoriul nostru national si pentru restabilirea unitatii teritoriale, crearea unor organe ale puterii locale relevante, democratizarea regiunii, proces extrem de dificil, dar pe care noi il urmarim pas cu pas si speram sa-l realizam intr-un viitor previzibil.

O.: Nu exista semne clare ca s-ar putea intimpla acest lucru prea curind?

I. R.: Semne clare nu exista pentru ca trebuie sa intelegem ca Federatia Rusa este un actor international important si reusita Republicii Moldova depinde in mare masura  de inteligenta, flexibilitatea, patriotismul si profesionalismul diplomatiei moldovenesti, care trebuie sa se afle mereu in discutie cu partenerii internationali si sa pindeasca oportunitatile care ar putea fi utilizate pentru restabilirea unitatii noastre teritoriale atunci cind marile puteri, statele importante se asaza la masa de discutii. Pe agenda acestor discutii in contradicotriu intotdeauna trebuie sa figureze si problema referendumului transnistrean, a prezentei militare ruse ilegale, sa incercam sa impingem acest punct in primul rind pe agenda  Statelor Unite si a Rusiei, punctul Transnistria sa se situeze cit mai sus posibil.

In felul acesta, prin respectarea Constitutiei Republicii Moldova, a dorintei poporului de a aveaun stat unitar si independent, prin abilitate diplomatica se poate ajunge la o solutie, chiar daca aceasta nu este prea rapida. Sintem gata sa lucram oriciti ani va fi nevoie pentru a pregati acest proces si pentru a nu ne lasa ispititi de tot felul de scenarii inventate in exterior despre o posibila rezolvare rapida a referendumului transnistrean. O rezolvare rapida ar insemna asasinarea Republicii Moldova ca stat independent si pecetluirea starii de ocupatie.

Rusia incearca sa aduca Basarabia inapoi in sfera sa de control

O.: Avind precendentul Kosovo, cit de aproape este Moldova de a aduce Transnistria inapoi, in comparatie cu cit de aproape este Rusia de a declara independenta Transnistriei?

I. R.: Foarte bine ati formulat-o, daca Moldova poate sa aduca Transnistria inapoi. In acest moment nu. Insa Rusia incearca sa aduca Basarabia inapoi in sfera sa de control total prin anexarea Basarabiei la Transnistria, nu prin revenirea Transnistriei in componenta Republicii Moldova. Asta este marea miza, noi tragem inspre Occident, fortele interioare de la Moscova trag inspre zona lor de control. Prin urmare,  putere in sine, Chisinaul nu are pentru a restabili in acest moment unitatea teritoriala a Republicii Moldova, dar vointa  politica si capacitate diplomatica trebuie sa aiba mai mult decit are in prezent pentru a-si repara interesele nationale pe toate caile posibile.

Ce cred separatistii ne intereseaza prea putin

O.: Exista in acest moment pareri diferite pe scena politica din Basarabia. Se spune ca populatia Transnistriei nu ar fi de acord cu alipirea la Moldova. Considerati ca are fundament aceasta opinie?

I. R.: In primul rind, nu trebuie sa uitam de un principiu fundamental al Dreptului international si al legislatiei nationale a Republicii Moldova. Caracterul unitar al statului nostru este indiscutabil, unitatea teritoriala este o valoare indiscutabila care nu poate fi supusa unui referendum de secesiune. Doi: nu putem consulta opinia cetatenilor Republicii Moldova din Transnistria atita timp cit acestia se afla sub amenintarea de a-si pierde viata pentru opiniile exprimate cu privire la reunificarea Republicii Moldova cu Transnistria. Trei: pe noi ne intereseaza vointa politica a cetatenilor Republicii Moldova, nu a criminalilor separatisti, cetateni ai Federatiei Ruse care controleaza prin forta armelor acest teritoriu. Ce crede Sovietul Suprem autoproclamat, ce cred separatistii pe noi ne intereseaza foarte putin. Multi dintre ei, nici macar formal, nu au cetatenia Republicii Moldova si nu au relevanta sa se pronunte asupra viitorului tarii noastre si asupra modului de organizare interna a teritoriului nostru.

O.: Dumneavoastra considerati ca declararea independentei Transnistriei nu va avea loc?

I. R.: Chiar daca va avea loc, noi nu o vom recunoaste ca stat independent si cred ca nici comunitatea internationala nu va recunoaste pentru ca in aceasta regiune, impresia mea este ca e cu totul si cu totul miza decit in fostul spatiu iugoslav.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top