Și totuși…

Cap în cap Niciun comentariu la Și totuși… 14
Cumintenia pamantului

M-am întrebat, în mai multe rînduri, ce ar gîndi un american despre mo­dul în care s-a desfășurat campania pentru achi­zi­ționarea Cumințeniei pă­mîn­tu­lui. Și as­ta pentru că în Statele Unite uni­ver­si­tăți, biblioteci, muzee, orchestre sim­fonice etc., există și grație genero­zi­tă­ții unor donatori. Oameni cu mari resurse financiare, desigur, dar nu e mai puțin remarcabil faptul că diri­jea­ză o parte a averii lor către scopuri culturale. Obțin totoda­tă și avantaje fisca­le însă ceea ce contează e semnificația gestului. Noi am uitat că am avut, pe vremuri, astfel de filantropi. Cine mai știe de Jacques Me­na­chem Elias (1844-1923), mare bancher și industriaș, care și-a lăsat uriașa avere Academiei Ro­mâne? Din acei bani s-a construit spitalul care îi poartă numele, iar testamen­tul său prevedea, printre al­te­le, spriji­ni­rea insti­tu­țiilor de cultură. Du­pă cum am uitat (ne-o reamintea, intr-un articol din Ziarul de Iași, Bogdan Cre­țu) că monumente precum statuia lui Ștefan cel Mare de la Pa­lat, a lui Cuza din Pia­ța Unirii sau a lui Alecsandri din fața Teatrului Național au fost ridicate prin subscripție publică. Și atunci? Ce n-a mers la Cumințenia pă­mîntului?

N-a mers pentru că, mai întîi, mi­lio­­na­rilor noștri numai la cultură și la artă nu le e gîndul. Personal, nu cunosc vreun gest cultural memorabil al unei persoa­ne care se află în topul celor mai bogați ro­mâni. Dar și în cazul lor, și în cazul oa­me­nilor obișnuiți care s-au fe­rit să facă o donație cît de mică (doi eu­ro! e o sumă absolut insignifiantă) este evidentă lipsa simțului civic. Ce ne interesează pe noi sculptura lui Brân­cuși? E treaba statului, nu a noastră. Cea mai scandaloasă decla­rație, după părerea mea, a fost aceea a lui Liviu Drag­nea, cînd a afirmat că achizi­țio­na­rea sculpturii e de fapt un soi de es­crocherie cu banii statului și o ma­ne­vră prin care premierul Dacian Cioloș vrea să pozeze în mare patriot. Cînd liderul PSD dă, cu perversă rea-credință, un ast­fel de semnal, ce pretenții poți să mai ai de la omul simplu, manipulat aici așa cum e manipulat și la alegeri? N-am văzut o reacție pe măsură la aces­te declarații iresponsabile. În schimb, psi­hodrama con­ce­pută de ambasada Ru­siei la București a avut drept con­secință o intensificare imediată a dona­țiilor, fie ele și în limita celor doi euro.

În fine, așa cum s-a remarcat, în sla­ba implicare a oamenilor un rol important, foarte probabil decisiv, l-a avut ig­no­ranța (Mircea Va­si­les­cu a scris în acest sens în Adevărul un text ale cărui con­clu­zii le îm­păr­tășesc în totalita­te). Lip­sa edu­ca­ției ar­tis­tice și slaba famili­arizare cu arta mo­der­nă împiedică apre­cierea scul­p­turii lui Brâncuși la adevă­ra­ta ei valoare. Sin­gu­rul post de televiziune care a in­clus emisiuni ce ur­mă­reau să-l introducă pe spec­tator în universul lui Brâncuși a fost Digi 24. La celelalte televiziuni de știri am vă­zut aceleași lucruri, pe Eca­terina An­dro­nescu conversînd cu Mo­ni­ca Tatoiu și pe acad. Răzvan Theo­do­res­cu cu Mi­ti­că Dragomir. Și timpul a fost scurt încît toată povestea s-a transformat într-o cursă contra cronometru.

Așa că, la urma urmei, campania n-a fost un eșec. Cei un milion de euro strînși ne arată că, totuși, mai există speranță, de­oa­rece un segment al so­cie­tății ro­mâ­nești continuă să fie viu și receptiv.

de Alexandru Călinescu, critic literar, fost director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top