România nu se otevizează

Cap în cap Niciun comentariu la România nu se otevizează 0

În dimineața zilei de 18 martie 2009, în studioul matinalului „Zori de Zi”, difuzat de postul de televiziu­ne OTV, moderatorii au fost ne­vo­iți să intervină într-o dispută în care erau implicate Sexy Brăileanca și Roxy Manelista. Trei luni mai tîr­ziu, Roxy Manelista, mult după mie­zul nopții, tot la OTV, se implica în­tr-o altercație cu numita Ana-Ma­ria. Ac­tele de violență fizică și verbală au fost repede ascunse te­le­­spec­ta­to­ri­lor OTV, care au fost in­vitați să ur­mă­rească o declarație înregistra­tă și, probabil, șocantă a Oanei Ză­vo­ranu.

Personajele și situațiile des­cri­se sînt cît se poate de autentice. Desi­gur, putem pune la îndoială sin­ce­ri­ta­tea prestațiilor, dar riscăm să alu­ne­căm într-o tiradă estetică. Și nu sîn­tem puțini cei care ne an­gre­năm în procese publice de demoni­zare a OTV-ului. Dezbaterile sînt, de fie­ca­re dată, predictibile. Care sînt limitele libertății de expresie și ale bunului gust? Salvați România de otevi­za­re! Și tot așa.

OTV nu poate fi suspectat de li­­psă de autenticitate. Și-a arătat in­gredientele de la prima emisie. Re­țe­ta a rămas aceeași, doar persona­jele și platourile s-au mai schimbat, în funcție de agendă sau în funcție de buget. Omul-emblemă pentru OTV, Dan Diaconescu, merită in­vi­dia celorlalți actori de pe piața me­dia. A reușit să facă bani cu ma­te­rialul clientului. În acest caz, vor­bim despre un segment de Ro­mânie pe care nu-l înțelegem, dar îl ju­de­căm. Roxy Manelista este ce­tățean ro­mân. Nu știm dacă este la zi cu taxele și impozitele (în semn de pre­țu­ire față de patrie), dar știm că a aju­tat, după posibilități, un alt cetă­țean să prospere și să creas­că în notorietate. E drept, Roxy nu a avut ace­lași succes precum Sexy Brăi­lean­ca. Cea din urmă a alimentat ratingu­ri­le mai multor pos­turi de televiziune, cu bugete și discursuri mult mai gla­mour.

În toată povestea cu închiderea OTV, ar trebui să ne hotărîm de ce sîn­tem așa vehemenți. Ne pasă de eti­ca jurnalistică? În acest caz, ar tre­­bui decimate instituțiile de presă din România. Ne pasă de morala publică și valorile neamului? De acord, să suspendăm, la pachet, și man­da­te­le unor lideri politici contemporani.

Este nedrept și puțin irațional să afirmăm că societatea se otevi­zea­ză. Poate că, dimpotrivă, OTV-ul s-a românizat cu o părticică din țara as­ta. Nu degeaba s-a numit, inițial, Oglinda TV. Programele OTV sînt o oglindire a unei Românii care nu poate fi negată sau boicotată. Dacă întrerupem emisia OTV, nu vor dis­­părea personajele care au dus la ascensiunea postului-garsonieră la rang de fenomen și de partid. Cu cer­titudine, vor fi invitate de alte te­leviziuni.

Cît despre murmurul pseudo-e­lectoral care se aude în jurul su­biectului OTV, să fim pe pace. Sînt scenarii și rețete specifice perioa­de­­lor electorale. Fumigene. Dacă viața democratică din România es­te ame­nințată de un partid-garso­nieră, e un semnal că trebuie să ne im­pli­căm mai mult în viața cetății. Toți sîntem egali cu Elodia. Orice ar însemna asta.

Ionuț CODREANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top