Reformele presedintelui Basescu

Cap în cap Niciun comentariu la Reformele presedintelui Basescu 0

Odata cu definitivarea Raportului Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania, putem spune ca, in timpul mandatului prezidential al lui Traian Basescu, sub patronajul Administratiei prezidentiale s-au elaborat mai multe programe de reforma ale unor domenii esentiale decit in timpul tuturor celorlalte mandate prezidentiale postdecembriste la un loc. Daca vointa politica ar exista si clasa politica ar fi patrunsa de sentimentul binelui public si al interesului public, atunci educatia, sanatatea si Constitutia ar putea fi reformate in avantajul cetatenilor acestei tari.

Merita sa remarcam de la inceput ca valoarea Raportului prezentat la Cotroceni pe 14 ianuarie este data de calitatea academica exceptionala a membrilor  comisiei prezidentiale, care a fost condusa de profesorul Ion    Stanomir de numai 36 de ani, constitutionalist si politolog cu foarte bun renume. Este asadar pentru prima oara cind un intelectual cu o varsta de sub 40 de ani coordoneaza un raport privind directiile unei reforme constitutionale, garantind ca el este rodul unei gindiri nealterate de tarele trecutului comunist. Am putea deci avea o Constitutie in care sa se regaseasca si tinerii Romaniei, daca proiectul va fi luat in dezbatere cu seriozitate de Parlament si de societatea civila si nu marginalizat si bagatelizat de adversarii politici ai presedintelui Basescu, care au si inceput sa lucreze la compromiterea sa.

Ar fi pacat ca ei sa reuseasca, pentru ca proiectul Comisiei prezidentiale propune intarirea regimului semiprezidential de tip francez; introducerea unui parlament unicameral, care va evita suprapunerea atributiilor Camerelor legislative atit de evidenta in formula actuala; dizolvarea Parlamentului de catre presedinte in caz de criza – adica rezolvarea blocajelor prin recursul la cetateni, nu prin jocuri politice de culise, cum le place politicienilor; reducerea baronilor si baronetilor locali prin reducerea numarului de judete si eliminarea imunitatii parlamentare pentru fapte penale, inclusiv asadar pentru fapte de coruptie. Nu este deci, de mirare ca Adrian Nastase, cel cu patru case si mult mai multe dosare, a protestat la televiziune si pe blog.

Toate reformele propuse de comisiile prezidentiale au insa un mare cusur: deranjeaza grupurile si retelele de interese constituite. Este deci de asteptat ca acestea sa faca tot ce le sta in putinta ca sa le blocheze. Ne aflam astfel in situatia nefericita in care avem nevoie de reforme, avem un program viabil de reforme, dar nu avem nici politicienii capabili si doritori sa le transpuna in practica, nici o societate civila destul de puternica si de unita pentru a le promova. Poate ca exista o iesire din aceasta capcana, dar eu, una, nu reusesc s-o identific.

Rodica CULCER

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top