Ordonanța 13, un ghinion

Cap în cap Niciun comentariu la Ordonanța 13, un ghinion 17
Ordonanța 13, un ghinion

Cunoscute și promovate pe re­țe­le de socializare cu ajutorul hash­tag-ului „#rezist” și uneori bo­te­za­te „tineriada”, protestele din acest an au fost zile la rînd subiectul prin­ci­pal de pe toate canalele de știri din Ro­mânia. Ele au luat amploare în ul­­tima zi din luna ianuarie, cînd, în fața jurnaliștilor, Florin Iordache, ministrul Justiției, anunța la ora 22.00 că tocmai fusese adoptată o or­donanță de urgență care modifica Codul Penal și care scotea abu­zul în serviciu din sfera faptelor penale. Imediat, în majoritatea ora­șelor din țară, cetățenii au ieșit în stradă și au dat curs unui protest ale cărui principii aveau să fie sus­ți­nute chiar și de unii membri ai PSD – Mihai Chirica, primarul mu­ni­cipiului Iași și vice-președinte PSD sau Aurelia Cristea, fost deputat PSD. Tot atunci, în presă, au a­pă­rut diverse liste în care erau trecuți po­liticienii care ar urma să-și „cu­re­țe” cazierul în urma intrării în vi­goa­re a noii ordonanțe și printre care se aflau Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, Radu Mazăre, fost primar al Con­stan­ței, Marian Vanghelie, fost primar al sectorului 5 al municipiului București sau Gheor­ghe Nichita, fost primar al Iașului. La cîteva zile, pe 5 februarie, Gu­ver­nul Grindeanu a decis abrogarea OUG 13 și a anunțat că ministrul Justiției va fi tras la răspundere. „Domnul Grin­deanu, la sfîrșitul a­lo­cuțiunii, a do­rit să ofere un cap mulțimii, a spus că va suferi Mi­ni­s­terul Jus­ti­ției consecințe. Capul acestui șo­bo­lan mecanic, numit Ior­dache e mult prea puțin”, a spus jurnalistul Cris­tian Tudor Popescu, pentru Digi24, în aceeași zi. Deși cererea străzii pă­­rea a fi rezolvată, titlurile postu­ri­lor de știri din seara de duminică anunțau cele mai mari proteste din istoria României de după Re­vo­lu­ția din 1989. Atunci, cei peste 500.000 de protestatari din toată țara și-au aprins la ora 21.00 lanternele de la telefon și au cîntat imnul național.

Manifestații traduse

Momentele în care fenomenul globalizării își are rădăcinile în Ro­­mânia ca mai apoi să se extindă spre o lume întreagă sînt puține. Aceste manifestații de stradă sau acest carnaval, cum a fost numit de mulți, au fost transmise de la o țară la alta prin intermediul cuvîntului și al imaginii. „Este o manifestare in­cre­di­bilă a dezamăgirii acestor oa­meni care simt că au fost înșelați”, nota la momentul respectiv site-ul Euro­news. BBC, Deutsche Welle, a­gen­ția de știri Sputnik, France 24, The Wall Street Journal și Reuters sînt doar cîteva dintre canalele media care au transmis informații, uneori și în regim de „Breaking news”, că­­tre abonații lor. Co­ti­di­a­nul francez „Le Monde” a publicat, în acest con­text, pe 6 februarie, un reportaj cu titlul „Liviu Dra­gnea, le visage de la corruption rou­mai­ne” (n. red. Liviu Dragnea, imaginea corupției din România) în ca­re descria vila de peste 7.000 de metri pătrați, cu piscine și terenuri de tenis pe care președintele PSD o deține în Te­le­or­man. Într-un articol intitulat „De­vi­ne România o re­pu­bli­că ba­na­ni­eră în Europa?”, postul elvețian SRF a publicat și o de­cla­rație fă­cu­tă de Liviu Dragnea în care spune că vrea să discute des­pre viitorul Ro­mâniei, nu despre co­rupție care nu este altceva decît un „bullshit”. Pus de jurnaliști să ex­plice cele spu­se, președintele PSD a spus că nu a făcut o astfel de declarație și că to­tul a fost montat, însă la cîteva ore, jurnalistul care a realizat interviul cu Liviu Dragnea a publicat va­ri­an­­ta needitată a de­cla­rației care-l contrazice pe acesta.

Lecție pentru copii

Mii de părinți și-au adus copii, pe data de 4 februarie, în Piața Vic­toriei pentru a protesta îm­pre­ună cu aceștia contra OUG 13. Ado­p­tînd numele „Educație pentru de­mo­cra­­ție”, protestul a prins i­me­diat cu­loare, căci acesta a luat mai multe forme, de la desenele făcute cu cre­ta pe stradă, pînă la jocurile co­pi­lă­riei. Cu toate acestea, Au­to­ri­tatea Națională pentru Protecția Co­pi­lu­lui a primit 29 de sesizări pri­vind participarea copiilor la miting, deși Convenția pri­vi­nd drepturile co­pi­lu­lui – UNICEF, document aprobat și de România încă din 1990, re­cu­noaște dreptu­ri­le co­pi­lu­lui de a par­ticipa la în­tru­niri pașnice – așa cum a fost în cazul de față. „Cei care au ieșit în stradă au ieșit pentru că vor să nu se mai încalce le­gea. Există Legea 272/2004 care pre­ve­de foarte clar că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri, să-i ex­pună”, a dec­la­rat ulterior Lia Ol­gu­ța Vasilescu, ministrul Muncii, po­­trivit Agerpres. Acest miting al co­pi­ilor a fost o rep­lică și la ceea ce se întîmplase cu doar cîteva zile îna­inte, cînd în tim­­pul pro­testului li­niș­tit din Bu­cu­rești mai mulți su­por­teri au a­runcat cu pe­tar­de în jandarmi cauzînd ră­nirea a trei persoane. În urma incidentului, 79 de persoane au fost re­ținute și s-au ob­ser­vat gra­ve dis­fun­cțio­na­li­tăți de comunicare între Ser­viciul Ro­mân de Informații și Mi­nis­terul Afa­ce­ri­lor Interne.

Prilej în care cei mai mulți și-au dovedit creativitatea, finalul lunii ianuarie și începutul lunii februarie a adus în lumea online unele dintre cele mai haioase sloganuri. În mo­men­tul de față Parlamentul Ro­mâ­niei a finalizat procesul legislativ, confirmînd abrogarea Ordonanței 13 prin Ordonanța 14, însă tema mo­dificărilor Codurilor Penal și de Pro­cedură penală a rămas una de ac­tu­alitate pe agenda politicienilor, du­­pă cum a explicat chiar Liviu Drag­nea. Prim-ministrul României, So­rin Grindeanu, a promis că acest lu­cru se va face doar prin consul­ta­rea in­sti­tuțiilor, ONG-urilor și societății civile.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top