Președintele Iohannis va decide conducerea DNA

Cap în cap Niciun comentariu la Președintele Iohannis va decide conducerea DNA 9
Președintele Iohannis va decide conducerea DNA

Duminică, pe 11 februarie, Miha­iela Iorga, procuroare a Direcției Ge­nerale Anticorupție (DNA) a acu­zat-o pe Laura Codruța Kovesi, pro­­curorul-șef al DNA, că ar fi falsificat mai multe probe în dosare pe­na­le care vizau persoane publice. În aceeași zi, în spațiul public au apărut mai multe înregistrări, date de către fostul deputat PSD, Vlad Cosma, din care reieșeau discuții între acesta și procurorii DNA Plo­iești, în care s-a vorbit despre de­nunțuri și falsificarea unor probe. Fostul deputat nu este o prezență străină, însă, pentru DNA, acesta avînd la activ o condamnare de cinci ani și este cercetat în alte 12 dosa­re. Conform adevarul.ro, înregistră­rile ar fi fost realizate cu ajutorul u­nui dispozitiv special atașat de cea­sul pe care îl purta la mînă Vlad Cosma. Ulterior, mai multe persoa­ne condamnate penal au apărut la două posturi de televiziune, Ante­na 3 și România TV, pentru a de­nunța niște așa-zise abuzuri făcute de DNA. Printre acestea a fost și Sebastian Ghiță, condamnat deja în­tr-un dosar de corupție, care a sus­ți­nut că Laura Codruța Kovesi ve­nea pe vremuri la el acasă.

La scurt timp după, Viorica Dăn­cilă, prim-ministrul României, i-a cerut lui Tudorel Toader, minis­trul Justiției, să se întoarcă de urgen­ță în țară, acesta fiind plecat într-o că­lătorie oficială în Japonia, pentru a cerceta fapte care s-au produs la DNA. În consecință, ministrul și-a scurtat vizita, s-a întors în Româ­nia și a alcătuit o comisie pentru a ancheta scandalul în care era viza­tă Laura Codruța Kovesi.

Procurorul-șef al DNA a organizat pe 14 februarie o conferință de presă în care a negat acuzațiile care i-au fost aduse, precizînd, în­că de la început, că nu are de ce să-și dea demisia și că „atacul la adre­sa DNA nu este întîmplător, asis­tăm la un festival disperat al incul­paților care vor să umilească socie­tatea”. Apoi, acesta a adăugat că Vlad Cosma s-a prezentat la sediul DNA din proprie inițiativă și a făcut denunțuri, întrucît toți membrii fa­miliei Cosma au început demersuri pentru a obține o pedeapsă mai mi­că. Procurorul-șef al DNA a stat timp de două ore și jumătate să le răs­pundă jurnaliștilor la întrebări, a­mintind în permanență că institu­ția pe care o conduce a respectat în permanență legislația în vigoare. „Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul-şef al DNA. DNA nu este un om, este o insti­tuţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre pro­curorii care şi-au făcut treaba şi vizează îngenuncherea luptei anti-corupţie”, a concluzionat Laura Co­druța Kovesi.

Cu toate acestea, joi, 23 februarie, Tudorel Toader a anunțat, într-o con­ferință de presă, că propune revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA. Acesta a publicat pe siteul Ministe­rului Justiției un raport cu 20 de „capete de acuzare” aduse procu­rorului șef al DNA, în care reclamă un comportament excesiv de auto­ritar, discreționar, implica­rea în an­chetele altor procurori, dar și prejudicierea imaginii externe a României.
La scurt timp după ce Tudorel Toader a anunțat propunerea de re­vocare, Klaus Iohannis a postat un mesaj pe pagina sa de Face­book, în care a menționat că nu vede moti­ve de revocare, dar că va analiza docu­mentul pus la dispoziție de ministrul Justiției.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top