Piedica armelor se pune doar după atentate

Cap în cap Niciun comentariu la Piedica armelor se pune doar după atentate 37
Piedica armelor se pune doar după atentate

La jumătatea acestei luni, 49 de oameni au fost uciși și alte cîteva zeci de persoane, multe dintre ele copii, au fost rănite într-un atac armat care a avut loc în Noua Zeelandă. Au fost atacate două moschei din orașul Christchurch, iar poliția a reținut imediat trei bărbați și o femeie, printre aceștia numărîndu-se și un bărbat care a transmis atacul live, pe internet, însoțit de un mesaj împotriva musulmanilor.

În 2017 se discuta în Australia despre dorința autorităților de a obliga Facebook sau WhatsApp să permită poliției să verifice mesaje criptate în cazul suspiciunilor de acțiuni criminale sau atentate teroriste. Proiectul de lege venise după ce au avut loc mai multe atentate în Statele Unite ale Americii sau în Europa, fără să se fi întîmplat ceva anterior în această țară. Noua Zeelandă a fost declarată, în 2018, ca fiind a doua cea mai sigură țară din lume, după Islanda, de către clasamentul Global Peace Index, realizat de Institute for Economics and Peace, fiind luate în considerare atît rata criminalității, dar și actele de terorism, conflictele interne sau instabilitatea politică. Mai mult, la finalul anului trecut, poliția anunța că rata criminalității, care oricum era printre cele mai mici din lume, a scăzut cu 2,7%.

În Australia, în urmă cu un an, peste 57.000 de arme de foc au fost recuperate, inclusiv arme automate şi semiautomate, acțiunea făcînd parte dintr-un proiect care le permitea deținătorilor de arme să le predea fără a fi acuzați de lege, însă înainte de această campanie se estima că există peste 250.000 de arme deținute ilegal. Legea australiană era deja foarte strictă în ceea ce privește armele de foc, lege intrată în vigoare după un masacru care a avut loc în 1996, soldat cu 35 de morți. În acest moment se vorbește de o înăsprire și mai mare a legislației, pentru ca pe viitor astfel de atentate să fie preîntîmpinate sau măcar să se reducă numărul de victime. Pînă la momentul atacului de la mijlocul acestei luni, deţinerea ilegală a unei arme de foc se pedepsea cu o amendă de 280.000 dolari australieni, adică peste 180.000 de euro, sau cu 14 ani de închisoare.

De partea cealaltă a baricadei se află însă Statele Unite ale Americii (SUA), care consideră libertatea de a deține o armă de foc fundamentală. În SUA, numărul crimelor realizate cu o armă de foc este de 25 de ori mai mare față de orice altă țară dezvoltată din lume, numărul persoanelor ucise în fiecare an depășind anual cu mult cifra de 10.000, însă majoritatea americanilor sînt împotriva înăspririi legilor, mai ales că potrivit unui studiu al Pew Center, 48% dintre americani au spus că au crescut într-o casă cu arme. De asemenea, 66% dintre posesorii de arme au afirmat că au mai multe arme de foc, iar trei sferturi dintre aceătia nu își pot imagina să trăiască fără arme de foc. Conform unei statistici realizate în 2017, americanii ar deține jumătate din totalul armelor care pot fi purtate de către civili, adică peste 310 milioane la o populație 327 de milioane. Comparativ, India, care se află pe locul al doilea în lume în ceea ce privește numărul de arme de foc, cu 46 de milioane, are o populație de cîteva ori mai mare, 1,340 de miliarde.

Patru din zece americani dețin o armă de foc sau locuiesc într-o casă în care se află o astfel de armă, iar 38% din totalul atacurilor armate în masă au avut loc în SUA, ultimul fiind în 2017, în urma incidentului fiind ucise 59 de persoane și rănite 527.

Sursa foto: PBS

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top