O înfrîngere istorică pentru socialiști și republicani

Cap în cap Niciun comentariu la O înfrîngere istorică pentru socialiști și republicani 13

Proeuropeanul Emmanuel Ma­cron, candidat din partea mișcării En Marche!, și Marine Le Pen (de ex­tremă-dreapta), liderul partidului po­pulist Frontul Național, sînt cei doi candidați la președinția Fran­ței care au intrat în cel de-al doilea turn de scrutin, care va avea loc du­minică, 7 mai. Conform rezultate­lor comunicate de Ministerul fran­cez de Interne, aceștia au primit 23,7% din voturi, respectiv 21,53 %. Prezența la urne a fost de 78,69% din totalul persoanelor cu drept de vot, mai mică față de ultimele ale­geri prezidențiale, care au avut loc în 2012, cînd au votat peste 80% din­tre alegători, scrie cotidianului Le Figaro.

Conform The Independent, son­dajele realizate pînă acum de BVA, Harris Interactive, Ifop, Ipsos Sopra Steria și Opinion Way, arată că Em­ma­nuel Macron va ieși învingător în turul doi cu peste 60% din vo­turi, în timp ce contracandidata sa, Ma­rine Le Pen, ar obține puțin peste 30%. François Fillon, candidat al for­mațiunii republicane și ocupantul locului trei în urma primului tur, cu un procent de 19,91% din voturi, și Benoît Hamon (care s-a clasat pe lo­cul cinci cu 6,35% din voturi) au a­nun­țat că vor vota cu liderul miș­cării En Marche! Ocupantul locului patru, Jean-Luc Mélechon, candidat al mișcării civice France Insou­mi­se, care a obținut 19,64% din vo­turi a refuzat să spună pe cine va a­lege în următorul tur de scrutin.

Marine Le Pen este fiica fondatorului formațiunii Frontul Na­țional, pe care a condus-o înce­pînd cu anul 2011. Este membră a Parlamentului European din 2004, iar pe timpul campaniei electorale a atras atenția asupra sa întrucît a negat implicarea statului francez în Holocaust, afirmînd că „Franța nu este responsabilă de razia de la ve­lodromul de iarnă”, din anul 1942, cînd au fost arestați peste 13.000 de evrei. În plus, a vorbit în mai mul­te interviuri despre camerele nazis­te de gazare, pe care le-a descris ca fiind „un detaliu al istoriei”, conform BBC. Marine Le Pen este cu­noscută și pentru legăturile pe ca­re le are cu Rusia, făcînd chiar și o vizită la Moscova înainte alege­rilor, unde s-a întîlnit cu Vladimir Putin. După anunțarea rezulta­te­lor primului scrutin, aceasta și-a dat demisia din fruntea formațiunii pe care a condus-o timp de șase ani. „Am decis să mă suspend din func­ția de președinte al Frontului Națio­nal. Voi fi dincolo de evaluările aso­ciate unei părți sau alteia”, a anun­țat Marine Le Pen.

Guvernul francez îl susține pe Macron

Fost ministru al Economiei în cadrul guvernului francez, Emma­nuel Macron – în vîrstă de 39 de ani – a creat mișcarea En Marche! în aprilie 2016. În timpul campaniei electorale acesta a vorbit constant despre necesitatea unei legi care să nu le permită parlamentarilor fran­cezi angajarea membrilor familiei, afirmînd că așa vrea „să se pună ca­păt nepotismului”. A atras atenția asupra sa datorită relației pe care o are. Acesta este căsătorit cu o feme­ie mai în vîrstă cu 24 de ani decît el, care i-a fost profesoară în liceu.

Și publicațiile străine vorbesc des­pre o victorie a fondatorului miș­cării En Marche!. Le Monde a scris despre rezultatele alegerilor ca fi­ind „un pariu reușit”, întrucît în ur­mă cu doi ani Emmanuel Macron nu era cunoscut electoratului fran­cez. Le Figaro a subliniat absența candidaților partidelor tradițio­na­le – respectiv socialiștii și republicanii – din turul al doilea, vorbind despre „un nou seism”. În ciuda sondajelor de opinii, The Guar­di­an scrie că deși Emmanuel Macron este cea mai bună speranță a unei țări cu probleme profunde, extre­ma-dreaptă încă reprezintă o a­me­nințare.

Guvernul francez a anunțat luni, după aflarea rezultatelor pri­mului tur, că îl susține pe candidatul En Marche! în cel de-al doilea tur al ale­gerilor prezidențiale, după ce ante­rior președintele Francois Hollan­de a îndemnat electoratul francez să-l voteze pe Emmanuel Macron și să o respingă pe Marine Le Pen, con­form AFP.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top