“Noi nu vedem decit scandalurile de genul acesta”

Cap în cap Niciun comentariu la “Noi nu vedem decit scandalurile de genul acesta” 1

Nu stiu cit de important este acest lucru pentru Nicolae Manolescu. In general, nu am incredere in astfel de institutii. Poate Academia acum si-a spalat multe din lucrurile rele pe care le  avea legate de numele ei inainte, dar, din punctul meu de vedere faptul ca nu a intrat Nicolae Manolescu in Academie nu este o tragedie. Cred ca sint multe  motive pentru care s-ar putea sa nu intre. El s-a concentrat foarte mult pe “Istoria Literaturii” si a jucat mult pe ea.

“Istoria” asta a literaturii este, mai degraba, un istrument foarte bun pentru scoala. In fond, scriitorii nu cred ca au de ce sa fie foarte afectati de cine este si de cine nu este in “Istoria Literaturii”. Fie ca este vorba de cea a lui Manolescu sau Calinescu. Dezbaterea este foarte intensa in legatura cu “Istoria Literaturii” romanesti, dar sint multe perspective. Daca mai este cazul pentru “Istoria Literaturii”? Este evident.  Din punctul de vedere al invatamintului, o istorie de genul acesta este foarte necesara. Nu vad de ce nu ar fi din  partea Academiei foarte necesara. Dar nu stiu daca intrarea lui Manolescu in postura cu drepturi depline ar fi ajutat foarte mult. Poate da, poate nu.

Din punctul meu de vedere, de unde ma uit eu, vad de ani buni o lupta intre personalitati foarte diferite la nivelul lumii publice in Romania. Pe de o parte, sint oameni ca Eugen Simion, Nicolae Manolescu, care sint autoritati  in domeniile lor. Dar fiecare reprezinta un mod foarte diferit de a pune impreuna toate elementele unei vieti publice. Nu stiu daca se va termina foarte curind opozitia asta, chiar daca in cazul lui Eugen Simion si Nicolae Manolescu, opozitia aceasta nu este deloc explicita. Dar, uitindu-ne la ce reprezinta fiecare dintre ei, ne dam seama ca cineva reprezinta lumea in care a fost in toate lucrurile ei bune si rele si cineva reprezinta lumea in care ar fi trebuit  sa fie, cu rele si cu bune.

E un  fel de razboi al proiectelor, cum ar fi trebuit ele sa fie si cum au fost ele de fapt. Din  cite stiu eu, din ultimii ani, de cind s-a schimbat presedintele Academiei, lucrurirle sint mult mai linistite.

Sa ne gindim la ce inseamna premiile Academiei. Nu mai inseamna ce ar fi trebuit sa insemne un premiu al Academiei in Romania, in  nici un domeniu. Cunosc oameni care au luat premiu in Academie si l-au luat cu oarecare retineri.

Asta pentru ca Academia a avut o mare problema. In acelasi timp, Academia nu mai are aceleasi goluri de imagine, absente in viata publica. Mi se pare ca incep sa fie vazuti cu respectul pe care il merita cei mai multi din Academie.

Cred ca are nevoie mai degraba de o mai buna comunicare a lucrurilor bune pe care le face. Ca si multe alte institutii din Romania, au nevoie de o comunicare mai buna  a lucrurilor pe care le fac, pentru ca  noi nu vedem decit scandalurile de genul acesta.

Razvan TUPA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top