Israelul in Gaza. Se putea altfel?

Cap în cap Niciun comentariu la Israelul in Gaza. Se putea altfel? 1

Ofensiva israeliana in Gaza este justificata? Da, vor raspunde imediat peste trei sferturi dintre israelieni. Ei nu uita tirurile de racheta ale Hamas, care terorizeaza sute de mii de civili, obligati sa se ascunda in bunkere de teama ca proiectilele vor cadea peste case. Rachetele sint de cele mai multe ori imprecise, iar victimele, putine. Nici un stat nu ar tolera insa ca populatia sa ii fie zilnic amenintata fara sa reactioneze. Daca reactia este justificata, o interventie militara masiva era cel mai bun raspuns? Israelul a fost atacat si are dreptul sa se apere. Scopul este de a distruge infrastructura militara a Hamas. Pentru a-l atinge, a ales metoda dura: o ofensiva militara de proportii care face sute, daca nu mii de victime, printre civilii palestinieni din Gaza. Superioritatea morala pe care o avea Israelul inainte de aceasta interventie, risca sa se prabuseasca, fara ca Israelul sa isi atinga obiectivele. In pofida interventiei, tirurile de rachete continua. Mai mult,  situatia umanitara din Gaza e catastrofala, au aparut inevitabilele “erori”, cum ar fi uciderea a peste 40 de persoane refugiate intr-o scoala sau moartea unor copii;   tot atitea elemente care fac ca interventia sa fie din ce in ce mai condamnata. Alegind metoda in forta, Israelul nu face decit sa apropie populatia palestiniana de militantii miscarii Hamas, chiar daca scopul sau era contrar. In lumea araba, resentimentele impotriva Israelului cresc, iar Hamas risca sa devina tot mai populara, asa cum s-a intimplat cu Hezbollah in urma cu doi ani si jumatate, dupa interventia israeliana in Libanul de Sud.

Putea Israelul sa faca altfel? Discutii cu Hamas-ul au avut loc, prin intermediari. Dialogul ar fi putut continua.  Israelul a crezut insa ca daca instituie un embargou serios impotriva fasiei Gaza, unde la putere se afla Hamas, va slabi miscarea terorista.  Lucrurile nu s-au intimplat asa : sprijinita de elemente din Siria si din Iran,  Hamas a profitat de sutele de tuneluri construite intre fasia Gaza si Egipt pentru a se inarma. Ca raspuns la tentativele Israelului de a o slabi, Hamas a intrerupt armistitiul si a reluat atacurile cu rachete. Israelul a replicat printr-un atac masiv cu rezultate incerte. Singura certitudine o reprezinta moartea civilililor, “victime colaterale”, cum sint numiti in limbaj cinic soldatesc.

Ce e de facut? Raspunsul sta in negociere. Pentru negociere e nevoie de intermediari. Europenii au incercat cite ceva. Statele Unite, care au stralucit prin absenta din regiune in ultimele saaptamini (si in ultimii opt ani! cu excepttia mediocrei conferinte de la Annapolis) vor avea in curind o noua administratie. Barack Obama a promis ca se va angaja inca de la inceput in Orientul Mijlociu. Sa speram ca va fi o promisiune onorata.

Luca Niculescu este redactor sef la postul de radio “RFI”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top