Glasnost, perestroika si Voronin

Cap în cap Niciun comentariu la Glasnost, perestroika si Voronin 3

Fostul premier al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, era o figura destul de stearsa. Originea sanatoasa si ascensiunea sa de la simplu sofer in sovhozul “Pobeda”, pina la functia de director al fabricii “Bucuria”, au atras la un moment dat atentia presedintelui Vladimir Voronin. Din aprilie 2001, Tarlev a ocupat functia de premier, fiind cel mai longeviv prim-ministru dupa destramarea URSS. Guvernul Tarlev a avut si succese in redresarea economica a Moldovei, considerata cea mai saraca tara din Europa. Realizarile se datoreaza insa, in foarte mare masura, miliardelor de euro trimise acasa de moldovenii aflati la munca in strainatate, adica un sfert din populatia republicii. Schimbarea lui Tarlev, care aminteste de rotatia cadrelor, survine la putin timp dupa congresul Partidului Comunist din Moldova (PCM). Practic, nimeni nu a avut ce sa ii reproseze lui Tarlev. Premierul a fost decorat cu “Ordinul Republicii” si a facut, ca o vedeta de cinema, poze in fata Casei Guvernului cu membrii cabinetului. Asa sa tot demisionezi!

Zinaida Grecianii, noul premier desemnat de Voronin, are citeva calitati esentiale: este o buna finantista si o admiratoare neconditionata a presedintelui. Cariera ei este datorata, in mare masura, lui Voronin. Zinaida Grecianii, ministru al finantelor din 2002, a fost numita trei ani mai tirziu in functia de prim-viceprim-ministru iar acum ii succede lui Tarlev.

Schimbarea premierului nu va aduce insa surprize. In Moldova, tonul il da presedintele Vladimir Voronin, iar schimbarea primului-ministru are doar rolul de a arata moldovenilor, caci alegerile urmeaza peste un an, ca se doreste integrarea Moldovei in structurile europene. Circulatia libera, fara vize in tarile Europei, si unificarea tarii sint deja temele propuse de comunisti. Moldova se afla insa in miinile unui om ale carui convingeri vin in contradictie cu mersul istoriei. Voronin nu a reusit sa il convinga pe Vladimir Putin ca este un partener de incredere, astfel incit problema Transnistriei sa fie rezolvata. Incercarea de a se arata pro-european a esuat si ea. Sa ne amintim si declaratiile razboinice ale lui Voronin la adresa Bucurestiului, timp in care nici un ministru nu a avut o alta opinie. Si daca cineva de la Chisinau, Moscova sau Bruxelles crede ca Zinaida Grecianii va fi o Angela Merkel, se inseala. Dar schimbarea primului-ministru era necesara de ochii lumii.

Tarlev si Grecianii au multe lucruri in comun. De exemplu, recunostinta si prietenia poate celui mai important om de afaceri din Republica Moldova, dar si a tatalui acestuia. Averea misteriosului om de afaceri a crescut extrem de mult in timp ce Tarlev era premier iar Grecianii, ministru de finante. Omul de afaceri respectiv este perceput ca fiind cel care face jocurile in domeniul financiar. Cuvintul fiului sau este mai mult decit lege in Republica Moldova. Tatal are grija ca nimeni si nimic sa nu ii tulbure fiului “cresterea economica”. Sa te fereasca cel de sus de furia fiului si a tatalui! Cine sint cei doi? Oleg si Vladimir Voronin. Restul personajelor, ca se numesc Tarlev sau Grecianii, ocupa doar niste posturi care sint prevazute in Constitutie.

P.S.: Premierul demisionar Vasile Tarlev a prezidat, inainte de a-si parasi postul, o sedinta la care au participat persoane cu deficiente de vaz si auz. In ultimii ani, adversarii familiei Voronin, politicieni si oameni de afaceri, au fost nevoiti sa mimeze handicapuri precum cele descrise mai sus pentru a nu dobindi altele…

Stefan SUSAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top