Gafa care aduce doi cîștigători

Cap în cap Niciun comentariu la Gafa care aduce doi cîștigători 12
Gafa care aduce doi cîștigători

Ceremonia de acordare a pre­mi­­ilor Oscar de anul acesta a fost una dintre cele mai mediatizate din is­to­rie, din cauza faptului că actorii Warren Beatty și Faye Dunaway au anunțat în mod eronat numele pe­li­culei cîștigătoare la categoria „cel mai bun film”. Chiar dacă echipa din spatele musicalului de comedie „La La Land” a urcat pe scenă și, pe rî­nd, fiecare membru și-a prezentat discursurile de mulțumire, la scurt timp or­ga­ni­­zatorii i-au întrerupt și au anunțat că este vorba de o greșeală și că, de fapt, filmul cîștigător este „Moo­n­light”. Zecile de actori și regizori din Teatrul Dolby, prezenți la ce­re­monie, abia înțeleseseră ce s-a în­tîm­plat și pînă și echipa „Moon­light” a întrebat de­seori dacă nu cum­va este o glumă.

Twitter e de vină

Explicațiile au venit ulterior de la PricewaterhouseCoopers (PwC), com­­pania care se ocupă de 83 de ani de numărarea voturilor membrilor Academiei Americane de Film (AMPAS). Compania i-a numit răs­punzători pe doi contabili, Brian Cu­llinan şi Martha Ruiz, fiindcă, du­pă cum se menționează în comunicatul de presă, Brian Cullinan ar fi fost preocupat să posteze pe Tw­i­tter și a înmînat plicul greșit. În­a­inte de anunțarea cîștigătorului de la categoria „cel mai bun film” a fost desemnat cîștigătorul de la categoria „cea mai bună actriță în rol prin­cipal” – Emmei Stone din filmul „La La Land”. Cum la fiecare categorie se pregătesc cîte două plicuri, u­nul de pe care se citește cîștigătorul și altul de rezervă, cei doi contabili, în loc să ofere plicul care anunța cel mai bun film al anului 2016, au o­fe­rit cel de-al doilea plic, cel de re­zer­vă, de la categoria precedentă.

În urma greșelii făcute, cei doi con­tabili, Brian Cullinan şi Martha Ruiz, nu mai au dreptul să ocupe vreo funcție care să aibă legătură cu aceste premii. De curînd, ei au început să primească mesaje de a­menințare cu moartea, iar pentru locuințele acestora au fost luate mai multe măsuri de siguranță, după cum notează și BBC.

Recordurile lui Oscar

Anul acesta, pelicula „La La Land” a reușit să egaleze filmul „Titanic” sau „All About Eve” în ceea ce pri­veș­te numărul de nominalizări la pre­­miile decernate de Academia A­mericană de Film, toate trei avînd cîte 14 nominalizări. În ciuda acestui fapt, musicalul de comedie nu a reușit să și cîștige atîtea trofee cî­te deține drama în care a jucat Le­onardo DiCaprio, 11 la număr. Me­ryl Streep, nominalizată la categoria „cea mai bună actriță în rol prin­cipal” din filmul „Florence Foster Jenkins”, deține recordul la cele mai multe nominalizări la Oscar, a­jun­gînd la cea de-a 20-a, reușind să cîș­tige trei statuete. La categoria „Cel mai bun film străin” a fost no­mi­na­­lizat și lungmetrajul „Toni Erd­mann”, regizat de Maren Ade și produs de românca Ada Solomon, însă trofeul de la această categorie a fost în­mînat echipei din spatele peliculei „The Salesman”.

Premiile Academiei A­me­ri­ca­ne de Film sînt considerate cele mai pre­stigioase din domeniul ci­ne­ma­­to­gra­fiei, urmate de premiile Glo­bu­rile de Aur. Prima transmisiune te­levizată a avut loc în anul 1953, fi­ind cea mai veche ceremonie de a­cordare a unor premii. Festivitatea a luat între timp nu­me­le de „pre­mi­ile Oscar”, iar po­ve­s­tea spune că Margaret Herrick, di­rec­torul e­xe­cutiv al AMPAS între anii 1945–1971, ar fi dat acest nu­me atunci cî­­nd a a­firmat că statueta seamănă foarte bi­ne cu unchiul ei Oscar. În pre­zent, statueta este realizată din bri­ta­ni­um, un aliaj de cositor, cu­pru și antimoniu și este placat cu ni­chel, cupru, ar­gint și aur de 24 de carate. Se pre­su­­pune că un singur trofeu ajunge să coste și 18.000 de dolari.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top