Frunzăverde, un moment cheie pentru anul electoral

Cap în cap Niciun comentariu la Frunzăverde, un moment cheie pentru anul electoral 0

Principalul partid de guvernămînt, PDL, a intrat în degringoladă după ce președintele lui, Emil Boc, a de­misionat din funcția de prim-minis­tru, lăsîndu-l fără acces direct la resurse. Popularitatea noului premier Mihai Răzvan Ungureanu nu a contaminat și PDL, așa cum sperau liderii parti­dului creditat de sondajele de opinie cu un procent apropiat de 15%. De­ruta PDL a fost amplificată de plecarea lui Sorin Frunzăverde, prim-vicepreședinte și cofondator al parti­dului, la PNL, principalul adversar al PDL pe dreapta esicherului po­li­tic.

Paradoxul este că tocmai demisia lui Frunzăverde, un politician local fără anvergură națională, reprezintă unul dintre momentele cheie pentru anul politic 2012. Nu doar că a cu­tremurat PDL, dar a echilibrat și ra­porturile din USL, după ce pasul în doi executat grațios de Mihai Răz­van Ungureanu și Victor Ponta l-a transformat pe ultimul în starul opo­zi­ției. Cooptarea lui Frunzăverde în PNL l-a scos pe Crin Antonescu din izolare și a arătat PSD că și lide­rul liberalilor știe să joace. „Greul” PDL a reechilibrat balanța puterii în­tre Ponta și Antonescu.

Plecarea lui Frunzăverde a dat semnalul marii migrații politice dins­pre putere spre opoziția care, după sondaje, va prelua puterea. Frunză­ver­de a fost însoțit în USL de aproa­pe 40 de primari din Caraș Severin, un alt primar important al PDL și șef de organizație județeană, Darius Valcov, a ales sa candideze pentru PSD, iar Cristian Popescu Piedone s-a întors în partidul lui Dan Voicu­les­cu, aruncînd în aer alianța dintre PDL și UNPR la București, care se baza pe popularitatea primarului Sec­torului 4. Elena Udrea visa cu ochii deschiși la o campanie electorală Pri­goană – Piedone. Visul s-a spulberat și un alt PP, Dan Diaconescu, pare să fi întrecut PDL în București.

Demisia lui Frunzăverde a fost și momentul în care reflectoarele s-au mutat de pe noul intrat Mihai Răz­van Ungureanu pe USL. Opoziția a profitat de atenție și a preluat iniția­ti­va în dezbaterile publice. USL a im­pus pe agendă tema privatizărilor, vîn­zărilor sau concesionărilor pă­gu­boa­se pentru Romania. Ținta acestei campanii negative este chiar premierul Mihai Răzvan Ungureanu, care pare să fi rămas ultima speranță a salvării PDL de rușinea de a fi de­pășit electoral de partidul populist al lui Dan Diaconescu.

În spațiul public se discută des­pre salvarea PDL prin includerea par­tidului într-o nouă construcție po­litică, ce va fi condusă de Mihai Răz­van Ungureanu. Premierul a sugerat că se va implica în politică într-un proiect care are însă nevoie de un ingredient important și anume re­cu­­noașterea succesului noii administra­ții. Or tocmai acest ingredient se do­vedește greu de procurat, mai greu decît se așteptase Ungureanu.

Operațiunile de succes ale nou­lui cabinet, privatizarea Cupru Min, vîn­zarea pachetului de 15% din Trans­electrica și contractul cu Chevron, se dezumflă una cîte una. Pri­va­ti­za­rea Cupru Min a eșuat, du­pă ce însuși Ungureanu o prezentase ca adevă­rat succes datorat credibilității noului guvern și semn al unei „frenezii eco­nomice”. Imaginea lui Ungureanu este afectată deja de decizia de a împărți precum Boc fondul de rezervă între primăriile puterii. Și asta după ce chiar Ungureanu, spun surse po­li­tice, ar fi lăsat să se afle că a trîntit ușa coaliției în semn de refuz.

Fără un succes incontestabil, bi­lanțul celor 100 de zile va arăta ca după o zi de guvernare, în condițiile în care economia e în recesiune. Iar proiectul Ungureanu nu va avea star­tul favorabil pe care acesta și l-a dorit. Asta dacă Guvernul va trece de moțiunea de cenzură din aprilie. Dacă nu-i va supraviețui, jocurile se schimbă din nou.

Ioana LUPEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top