Daniel Morar. A crezut, unde a greșit?

Cap în cap Niciun comentariu la Daniel Morar. A crezut, unde a greșit? 1

Daniel Morar a crezut că rezultatele cuantificabile obținute în calitatea să de șef al anticorupției și apre­ciate de Comisia Europeană îl vor proteja de războiul politic intern dintre președinte și majoritatea USL. A crezut probabil că dacă îl legiti­mea­ză, prin rezultate, lui Traian Băsescu rolul de luptător anticorupție, acesta nu-l va arunca în arena cu lei a po­li­ticii. A crezut, unde a greșit? Războiul procurorilor este rezultatul unei tensiuni între realitate, ceea ce este, ceea ce și-ar dori să fie sus­ținătorii USL și al lui Traian Băsescu și ceea ce ar trebui să fie un stat de drept.

Realitatea este că USL a cîștigat 70% din mandatele parlamentare prin vot popular, iar Traian Băsescu, la finalul mandatului prezidențial, este slăbit de votul a 7 milioane de ro­mâni care i-au cerut prin referendum demisia. Realitatea politică obligă ce­le două părți, președintele slab dar totuși președinte și majoritatea USL, la o înțelegere. Al doilea element de tensiune este ce și-ar dori susținătorii celor doua tabere să fie, continuarea, pînă la ultimele consecințe, a po­li­ti­cii războiului. Or continuarea politicii războiului ar fi putut pricinui daune mai mari decît înțelegerea.

Al treilea element al tensiunii es­te normativ, ceea ce ar trebui să fie un stat de drept. Tensiunea e în­tre­ți­nută de idealiști, de cei care precum Daniel Morar susțin aplicarea unor proceduri transparente, în cazul pro­cu­rorilor a unei selecții recomandate și de Comisia Europeană ca bună practică. Cei care critică procedu­rile uită că pentru a da rezultate ele au nevoie de timp. Prima selecție făcută de Pivniceru a fost o farsă, poate și a doua ar fi fost, dar există probabili­tatea ca la un moment dat procedu­ri­le să producă rezultate.

Idealiștii au fost încurajați să crea­dă că idealurile sunt realizabile pentru că politicienii știu că acestea, cu tot etosul lor, sînt arme redutabile în politica și mobilizează mase. Idea­liș­tii descoperă că politicienii au abandonat idealurile, în favoarea rea­li­tă­ții, de aici și deziluzia.

Problema apare cînd vedem pentru cine s-a făcut înțelegerea. Nici­u­nul dintre cei nominalizați pentru func­țiile de conducere în Parchetul Ge­ne­ral nu-și pot trece în CV rezultatele lui Daniel Morar, ei mai de­grabă au primit ceva, decît au oferit sistemului de justiție.

Din ce în ce mai mult și în toate sistemele asistăm la marginalizarea și excluderea celor care au oferit în­credere, susținere, competență în fa­voarea celor care primesc ceva, func­ții, sinecuri, chiar mită. Primii nu pot fi controlați, decît cel mult narcotizați cu propriile idealuri, cei din ur­mă pot fi controlați pentru că într-un moment sau altul au cerut ceva și sînt datori puterii.

Sacrificarea idealiștilor din am­bele tabere este periculoasă pentru socie­ta­te pentru că doar idealurile pot îm­bunătăți realitatea, așa cum spune un politolog italian. Fără idealuri și fără idealiști vom rămane prizonierii de­șer­tului realității.

Ioana LUPEA este jurnalist

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top