Cum ne vad altii

Cap în cap Niciun comentariu la Cum ne vad altii 0

Obsesia “imaginii Romaniei in lume” a aparut pe vremea comunismului, cind regimul se straduia sa prelungeasca si inafara tarii  propaganda mincinoasa din interior. Dupa caderea comunismului, scapati de Ceausescu, ne-am dorit o imagine favorabila, ca tinara democratie ce ne aflam. In consecinta, pe tot parcursul ultimelor decenii am fost usor schizofrenici: dispusi sa recunoastem toate relele societatii si politicii noastre, ne deranjeaza cind ne arata altii cu degetul. In virtutea aceste atitudini pana la urma omenesti, avalansa de actiuni ostile declansata in Italia la adresa romanilor a fost perceputa ca nedreapta si a declansat o serie de reactii de aparare: pe de o parte, presa s-a revoltat la fiecare agresiune asupra unui roman, fara a cerceta datele concrete ale evenimentului; pe de alta parte, ziaristii au pornit la vinatoare de romani cinstiti si valorosi care locuiesc si muncesc in Peninsula pentru a demonstra (cui?) ca nu sintem o natie de violatori, de hoti si de ucigasi. Reportajele despre romani decenti nu sint insa difuzate in Italia, unde ar putea eventual sa-i convinga pe italieni sa nu-i condamne pe toti romanii in bloc, ci in Romania, unde rolul lor este de a obloji orgoliul national ranit. Sa recunoastem insa ca si turistii romani sunt deranjati de multimea de hoti si de cersetori proveniti din Romania care a impinzit “Cetatea eterna”.

Adevarul neplacut pentru romani si pentru italieni deopotriva este ca autoritatile italiene au scapat fenomenul delicventei de sub control. Imigratia ilegala si taberele de nomazi au fost tolerate din complicitate cu firmele italiene care aveau nevoie de mina de lucru ieftina, “la negru”. Cum toleranta a dus la inmultirea nu numai a muncitorilor ci si a delicventilor, italienii au considerat ca este mai usor sa dai vina pe straini decat sa recunosti ca ai o administratie si o politie ineficiente.

Nu are rost asadar nici sa ne autoflagelam, lamentindu-ne ca am fi o natie decazuta, nici sa ne simtim niste genii persecutate. Cine munceste cinstit va supravietui acestui val de ostilitate creat de politicieni si jurnalisti. Nu stiu ca vreuna din romancele care ingrijesc batrini sau fac curat in casele italienilor sa fi fost izgonita de angajator din cauza nationalitatii sale. Daca insa te apuci sa jefuiesti si sa violezi batrine, evident ca italienii vor dori sa te linseze, oricine ai fi.

Sintem asadar vazuti in Europa asa cum sintem in realitate: unii mai buni,  mai harnici, mai cinstiti, iar altii mai rai, mai necinstiti, mai violenti. Iar daca este adevarat ca infractorii nu trebuie sa umbreasca meritele romanilor cinstiti, la fel de adevarat este ca meritele romanii cinstiti nu pot atenua oroarea faradelegilor comise de infractori. Iata de ce este mult mai sanatos sa nu mai amestecam aceste doua categorii distincte de romani, doar ca sa ne satisfacem orgoliul national.

Rodica CULCER

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top