Cioloș are o singură șansă: să petreacă fiecare zi la Guvern ca și cum ar fi ultima zi

Cap în cap Niciun comentariu la Cioloș are o singură șansă: să petreacă fiecare zi la Guvern ca și cum ar fi ultima zi 8
Cioloș are o singură șansă: să petreacă fiecare zi la Guvern ca și cum ar fi ultima zi

Dragnea l-a șantajat direct pe Cioloș în Parlament cu moțiunea de cenzură dacă nu face frumos în fața PSD. Liberalii se agită și ei în culise pentru bucăți din agenții și companii de stat. UNPR vrea și el cîte ceva. TV-urile și-au început campaniile de presă ca să-și mulțumească finanțatorii. Partidele își freacă mîinile. Au instalat un guvern care le pare slab și instabil, pe care îl vor șantaja permanent. Aici e marele pericol pentru Cioloș: să intre în politică drept marele reformator și să iasă îmblînzit. Singura lui șansă e să petreacă fiecare zi la Guvern ca și cum ar fi ultima zi. Și să nu se uite la televizor, pentru că publicul care i-a facut posibilă apariția nu e acolo.

Cioloș are două datorii. Una față de el însuși, să nu-și distrugă imaginea în cele 3 luni, 6 luni sau 12 luni pe care le va petrece ca premier. Are o reputație de apărat, și nu și-o va apăra dacă va încerca să astupe scandalurile iscate de televiziunile care vor să-și servească patronii, ci dacă își va face treaba bine.

A doua datorie e față de cetățeni. Ei au facut posibilă căderea guvernului Ponta. Cetățenilor (pe care-i va găsi în piață sau pe net) trebuie să le explice fiecare decizie pe care o ia, fiecare scandal iscat de împotrivirea față de baronii mari și mici din partide. Acești cetățeni nu mai sînt demult telespectatori, ei au simțit că TV-urile sînt distorsionate.

Cioloș va avea probleme uriașe cu proiectele de lege. Pentru orice proiect trimis în Parlament, va trebui să promită ceva la schimb partidelor. Aici e forța PSD și PNL. Dar Cioloș a făcut azi un mic anunț, fără potențial de breaking news, care ar putea schimba regulile jocului. A anunțat un mecanism de consultări și dezbateri publice pe marile proiecte. Asta poate însemna presiune populară pe un Parlament reticent în a trece marile proiecte guvernamentale.
Un alt atu este reforma administrației. Dragnea a trîmbițat vestea că premierul i-a promis că nu va face epurare în administrație. Mă îndoiesc că Cioloș i-a promis că-i va ține în posturi pe toți atîrnătorii de partid, pe toti sinecuriștii. E esențial să înceapă trierea lor, așa va da semnalul că e stăpîn în propria ogradă. Sigur că PSD va reacționa, va amenința cu moțiunea de cenzură, dar oare îi dă mîna lui Dragnea să forțeze iar anticipatele?

Un alt atu este guvernanța companiilor de stat. Prea multe dintre ele sînt în continuare feude ale partidelor. Aici trebuie intrat în forță. Vine o perioadă de 3 luni, pînă la viitoarea sesiune parlamentară (atunci mai poate fi depusă o nouă moțiune de cenzură) pe care Cioloș o poate folosi drept fereastră de oportunitate. Va avea sau nu curaj sau o folosească? Depinde de el și de oamenii lui. Iată-i pe cei care vor avea sarcina cea mai dură:
Costin Borc, ministrul Economiei. Are în subordine zeci de companii de stat și agenții guvernamentale cu mare potențial de creștere. Venit din privat, de la conducerea unei multinaționale, dar și cu experiența guvernării CDR, Borc poate face diferența dacă se ține tare în fața partidelor.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei. Aceeași situație, minus experiența vastă a lui Borc. Grigorescu trebuie să dovedească că a crescut pe forțe proprii, nu pe spatele numelui tatălui său, fost secretar de stat în guvernul Năstase.
Raluca Prună, ministrul Justiției. Am văzut deja la audieri cum hienele au mirosit-o să vadă cît e de puternică și dacă poate face față unui asalt decisiv. Sigur că sînt multe de rezolvat în sistem, sigur că de la penitenciare la curțile de apel supraîncărcate de dosare e mult de muncă. Dar reușitele sale nu vor însemna nimic dacă nominalizările la DNA și Parchetul General vor fi rezultatul unui tîrg politic.

Anca Paliu Dragu, ministrul Finanțelor, trebuie să țină în frîu baronii și pe reprezentanții lor. „N-am” trebuie să-i intre în vocabular. Poate pregăti, în fine, legislația pentru noile redevențe.

Adrian Curaj, ministrul Educației, trebuie să ia în serios problema plagiatelor. Poate începe cu cazurile Ponta și Oprea, cele mai mari scandaluri de integritate din domeniul universitar.

Dan Costescu, ministrul Transporturilor. Are în față un moment crucial pentru infrastructură: trecerea între exercițiile financiare europene și demararea noilor proiecte în cadrul Master Planului de Transport. Peste toate, însă, o restructurare a marilor companii din subordine nu trebuie să mai aștepte: CNADNR a arătat pînă acum că nu este capabilă, prin conducerea actuală, să gestioneze marile proiecte rutiere.

În tot acest guvern e și un personaj-cheie, puțin vizibil, care are însă rolul imens de a-l proteja pe Cioloș. Ioan Dragoș Tudorache e scutierul lui, omul care trebuie să-l ajute să negocieze cu marii rechini ai politicii. Atenție la el, are un rol mai mare decît ne imaginăm în acest moment.

Aceștia sînt oamenii decisivi din guvernul Cioloș. Nici unul nu pare să aibă în vedere o viitoare carieră politică. Despre Cioloș au apărut informații că s-ar pregăti să preia PNL la anul, motiv pentru care liderii liberali îl privesc cu maximă circumspecție. Dar premierul are o singură șansă să preia PNL: dacă mandatul lui va fi unul curat, fără compromisuri de neacceptat cu partidele. Și dacă asta înseamnă un mandat de doar 3 luni, mai bine așa și o ieșire din scenă cu capul sus. Altfel, un mandat de premier în genunchi nu folosește nimănui, cu excepția liderilor politici detestați de toată lumea.

Text scris de Cristian Pantazi pentru Hotnews.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top