Cînd arestații votează

Cap în cap Niciun comentariu la Cînd arestații votează 8
Cînd arestații votează

Circa 1.300 de arestați preventiv sau la domiciliu au solicitat în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale o urnă mobilă, pentru a-și exercita dreptul de vot. Mi­nisterul Afacerilor Interne s-a grăbit să le stea la dispoziție în­car­ceraților, spre deosebire de Mi­nis­terul Afacerilor Externe, care le-a pus bețe-n roate, peste tot în lume, românilor liberi – evident, se știe cum votează conaționalii noștri din diaspora, de aceea nu trebuie lă­sați prea ușor să dea cu ștampila, chit că nu mai candidează Traian Băsescu. Interesant, dintr-un total de 30.000 de persoane aflate în de­tenție, aproape 20.000, care au și dreptul de a vota, au cerut să o facă.

Doar ca un exercițiu de ima­gi­na­ție, ar fi interesant de aflat ce surse de inspirație au avut ares­ta­ții preventiv (e de presupus că cei la domiciliu se pot uita la ce vor), bunăoară, cei din ultimul lot – firește, în sensul de cel mai recent. Adică dacă au avut și dreptul de a urmări minunatul program de la televizor, transmis de stații care au spulberat orice fărîmă de obiectivitate (parafrazîndu-l pe Mi­rcea Dinescu, cel care zicea că după ce am compromis comunismul, acum compromitem și capitalismul, iată cum se reușește în 2014 și compromiterea oricărei brume de credibi­li­tate în media…). Dacă au vibrat urmărind exit-poll-urile cu procentele unor foști camarazi sau to­va­răși de viață. E deopotrivă interesant de aflat dacă arestații cu drept de vot au savurat melodiile de muzică populară transmise de postul guvernamental RTV, care a tot difuzat, ca pe vremuri, un program de cîntece patriotice și re­vo­luționare gen „Așa-i românul”, „Doamne, ocrotește-i pe ro­mâni”, „Noi sîntem români”, ca nu cumva să uite telespectatorii de sloganul electoral al candidatului-plagiator. Ori dacă au gustat comentarii­le tendențioase ale Antenei 3, post la care ore în șir a părut că Traian Băsescu se află în fața unui nou mandat, în timp ce Klaus Iohannis nu era nominali­zat, zicîndu-i-se doar candidatul ACL, Doamne fe­rește, să nu-i audă cineva numele și să-l voteze.

Și mai curioși am fi să aflăm cu cine au votat arestații din ultimul lot. Dacă decizia de a pune ștam­pi­la le-a fost influențată de aș­tep­tă­rile legate de grațierile pe care ba­ronii partidului-stat le-au co­man­dat candidatului-stat, rămîne de văzut. La fel cum rămîne de văzut cine va fi următorul pre­șe­dinte al României și dacă pe mandatul său DNA va face la fel de multă curățenie ca în mandatele lui Traian Băsescu.
Cam multe in­certitudini, veți zice. Parcă sînt preferabile însă certitudinilor rostite de Dragnea la exit-poll-uri.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top