Cel mai important bărbierit din viața mea

Cap în cap Niciun comentariu la Cel mai important bărbierit din viața mea 820
Cel mai important bărbierit din viața mea

Pe vremea aia purtam barba. Una sănă­toa­să – de lumbersexual, cum i-am spune as­tăzi – dar moda venea atunci dintr-un soi de protest mărunt la adresa comuniștilor, care pri­veau bar­ba ca pe ceva suspect. Puteai scăpa însă de reproșurile vreunui activist dacă îi amin­teai că barbă au avut și Marx, și Engels, și Lenin. Mai ales primii doi – lumbersexuali de-a dreptul.

Și nu știu ce-mi vine mie pe 12 iunie 1990 să-mi dau barba jos. Gestul asta îmi va sal­va pielea două zile mai tîrziu, în plină mi­ne­ria­dă. Pe 13 iunie eram în redacţie la „Opinia Studenţească” şi ne uitam la televizor. Am vă­zut incendierea Poliţiei Capitalei și atacarea Televiziunii. Împreună cu Dorina Băeșu, am luat în acea noapte trenul spre București și la șase dimineața eram în Gara de Nord. Aco­lo am auzit că veniseră minerii și, la ieșirea din gară, i-am și văzut. Stăteau pe bordură şi ci­teau „Adevărul”, unul dintre ziarele violent pro-feseniste la acea vreme. Am luat metroul pî­nă în Piaţa Victoriei, dar Piaţa era goală.

Aici m-am despărţit de Dorina şi am plecat pe jos spre Pia­ţa Universităţii. Maşini cu mineri treceau cu viteză în ambele direcţii, fără să pricep de ce. Apropiindu-mă de Universitate, gru­pu­ri­le de mineri pedeştri s-au înmulţit. Unii erau însoţiţi de soldaţi sau de politişti, dar mi­ne­rii erau la comandă. Legitimau lumea pe stra­dă şi, uneori, după criterii numai de ei ştiute, cei le­gi­timaţi erau bătuţi. La mo­men­tul acela nu ştiam că barba şi statutul de stu­dent erau in­fracţiuni. Cînd mi-a venit rîn­dul la control, am scos legitimaţia de ziarist. „Eşti student?”, m-a întrebat unul. „Nu, am ter­minat acum un an, dar sînt ziarist la «Opi­nia Studenţească» din Iaşi”, am răspuns. Cînd au auzit de Iaşi, atitudinea lor s-a schimbat brusc. „Iaşul e cu noi!”, a spus minerul, şi avea drep­tate. Iaşul, cu excepţia studenţilor, era un pu­ternic bastion fesenist. Iliescu l-a adus și pe Mitterand la Iași, cînd, după vizita la Golia, i-au strigat studenții „Francois Mitterand/ Est l’ami des assasins!”

Primele momente cu adevărat crîncene le-am văzut în jurul Poliţiei Capitalei, unde e­rau aduşi arestaţii.

Erau coborîţi din ma­şini pe Calea Vic­to­riei şi, pînă la intrarea în se­diu, erau ţinuţi nu­mai în ciomăgeală, în ap­lau­zele bucureş­te­nilor aflaţi pe trotuar. La un mo­ment dat, cînd „clientul” era o femeie, un bă­trîn de pe margine a cerut puţină milă. Unul dintre minerii din escortă s-a făcut că-i dă un dos de palmă şi bătrînul a dus mîna la piept, s-a dat cîţiva paşi înapoi şi s-a aşezat lîngă un zid. Cineva a început să strige după o pas­ti­lă de nitro­gli­ce­rină. Aici mi s-a părut cel mai pe­riculos, dar nu din cauza minerilor, ci a ap­lau­dacilor de pe margine, care sancţionau pe ori­cine nu se ra­lia veseliei generale. Era sufici­ent să spună ci­neva minerilor „Luaţi-l şi pe ăs­ta!” şi gata.

A doua zi, pe 15 iunie, am fost la spitalul un­de era internat Marian Munteanu, liderul studenților. În aceeași rezervă de două pa­tu­ri era internat și fratele său, Bogdan. Cu Ma­ri­an nu se putea discuta, era inconștient. Cînd am intrat, Bogdan îl ținea de mînă, peste interva­lul dintre paturi.

Bogdan a avut puterea să se ridice și să ne arate spatele: nu avea niciun centimetru de piele care să nu fie vînăt.

de Sorin AVRAM, senior-editor „Opinia studențească”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top