Ce vrea Europa de la Obama? Cam multe

Cap în cap Niciun comentariu la Ce vrea Europa de la Obama? Cam multe 1

Povestea cu numărul de telefon al Europei este atît de veche și a fost atît de des utilizată încît uzura este a­proa­pe inevitabilă. Și totuși, încă func­țio­nea­ză. Bunăoară, în cazul reacțiilor fa­ță de realegerea lui Barack Oba­ma. Totul depinde de partea de Europă din care o privești. Pentru germani, de pil­dă, es­­te o ocazie de a întări legăturile trans­at­lantice. În definitiv, cu toată re­centa orientare pacifică a Americii (este vorba despre Oceanul Pacific, nu des­pre pacifism), nivelul inves­ti­ți­i­lor reci­proce euro-americane îl de­pă­șeș­te net pe cel al Chinei și Japoniei luate la un loc. Putere globală po­ten­ți­ală – asta da­că își va lua cu adevărat rolul de lider al Europei – Germania are toate mo­ti­vele să privească relația cu SUA ca pe una între egali.

Franța, dopată cu doza ei de or­go­liu național, nu a încetat niciodată să pre­tindă asta, chit că nu întotdeauna ar­gu­mentele au fost de partea ei – acum vede în rezultatul alegerilor de pe 6 no­iembrie o bună ocazie pentru ca noi, europenii, să profităm. Din moment ce America e pasionată azi de China, hai să ne rezolvăm singuri problemele cu rușii, să construim un nou drum al re­sur­se­lor dinspre Asia centrală, să pu­nem ferm piciorul pe malul celălalt al Me­diteranei, schimbat din temelii de pri­măvara arabă și apoi să ne ex­tin­dem influența în restul Africii. Iar Obama ar face bine să ne lase să ne atingem a­ceste obiective.

Pentru Spania și Portugalia, ră­mî­nerea democratului la Casa Albă ar trebui să fie o garanție că austeritatea, privită cu rezerve de liderul american, nu devine literă de lege pe plan global. Dinspre Grecia, așteptările sînt și mai radicale: pur și simplu, Obama ar trebui să împiedice Germania să devină stă­pîna Europei. Atît și nimic mai mult.

În Polonia domină mai curînd scep­ticismul: Obama nu va mai privi spre Europa, lăsînd statele mari (Ger­ma­nia, în primul rînd, dar și Franța sau Ita­lia) să bată palma cu Moscova peste capul „Noii Europe”, ca să folosim tot o expresie americană ce definește fostul bloc comunist. Și probabil că o ase­me­nea viziune se poate regăsi și prin Ro­mânia.

Pînă la urmă, modurile atît de di­fe­rite în care victoria lui Obama este percepută în diversele colțuri ale Eu­ro­pei arată cît de greu ne este să ne definim o linie strategic globală. Am construit o piață unică, avem un spa­țiu unic al circulației și al libertăților, în­cercăm să construim o guvernanță eco­nomică și financiară comună, o uniune bancară, ba chiar și una fiscală. Cînd vine vorba însă despre percepțiile asu­pra amenințărilor strategice, lucrurile se complică. Și ne dăm seama deodată cît de multe lucruri ne despart.

Criza ne-a „ajutat” să aducem „mai multă Europă” în economie și finanțe, ba chiar și în guvernarea națională – bu­getele sînt astăzi controlate la Bruxe­lles, pentru a preveni orice derapaj de ti­pul Greciei. Ceea ce nu înseamnă că ar tre­bui să așteptăm o nouă criză, de data asta una a securității colective, pentru a construi și o viziune europeană asu­pra lumii. Ne-ar costa prea mult, iar America nu poate fi văzută la infinit ca un părinte ce are datoria să ne adu­că fiecăruia ceea ce ne dorim mai mult.

Ovidiu NAHOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top