Capcana anului 2014

Cap în cap Niciun comentariu la Capcana anului 2014 10

Dincolo de toate campaniile electorale și politice, chiar dincolo de alegerile prezidențiale, cea mai pe­ri­cu­loasă evoluție politică a anului ce tocmai a început se anunță revizuirea Constituției așa cum a fost ea pre­gă­tită de comisia condusă de președintele Senatului, Crin Antonescu. Experții constituționali – care nu au figurat deloc în această comisie – au semnalat deja faptul că tex­tul propus de USL anulează o bună parte din cîștigurile democratice obținute cu trudă și luptă în ultimii ani, mai ales înainte și imediat după aderarea României la UE. Nu avem spațiul necesar pentru a detalia, deci ne vom limita la menționarea celei mai grave hibe a proiectului USL-ist de revizuire a Constituției, și anume ruperea echilibrelor dintre puterile din stat – legislativă, exe­cu­tivă și judecătorească – care, de la Montesquieu încoace, este temelia unui sistem politic demo­cratic și principalul obstacol în calea dictaturii. Pe scurt, cum magistral au înțeles Părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii, un sistem politic democratic nu poate funcționa dacă una din aceste puteri le sub­or­do­nează pe celelalte; doar controlul reciproc dintre cele trei puteri asigură reprezentarea intereselor națiunii și diminuează tendințele autoritariste ale politicienilor. Or proiectul USL-ist rupe aceste echilibre fără nici o jenă, procla­mînd, negru pe alb, supremația Parlamentului, adică a puterii legislative, asupra celorlalte, ceea ce nu înseamnă altceva decît o dictatură a partidelor politice, ale căror excese nimeni nu le va mai putea controla. Pen­tru cei in­teresați, există analize pe articole ale unor juriști avizați, nu în cele din urmă, cei de la Expertforum.

Miza adoptării Constituției revizuite este deci uriașă pentru USL, formațiune care urmărește programatic anu­larea reformelor care ne-au permis integrarea în UE și, mai ales, impunerea dictaturii politicului asupra tu­tu­ror instituțiilor și puterilor din stat. Cred că orice abordare a scamatoriei politico-electorale anunțate pentru da­ta de 25 mai, cînd vor fi organizate simultan referen­du­mul constituțional și alegerile pentru Parlamentul Eu­ro­pe­an, trebuie să pornească de la conștientizarea acestui pe­ricol la adresa fragilei democrații românești. În con­se­cință, singura problemă pe care trebuie să ne-o punem este cum să zădărnicim această mîrșăvie politică și răs­pun­sul mi se pare a fi unul singur: boicotînd referen­du­mul, astfel încît să nu fie atins pragul de 50% din numă­rul cetățenilor înscriși pe listele electorale, căci referen­du­mul se va desfășura după legea veche, nu după cea nouă, care întră în vigoare la sfîrșitul anului.

Ro­mâ­nii cu simț civic ar trebui să se prezinte la urne și să trimită la Stras­bourg candidați de calitate.

Ar fi însă periculos ca boicotarea referendumului să ducă la boicotarea alegerilor europarlamentare, cum din păcate au început să ceară unele grupuri ale societății civile bine intenționate dar nerealiste. Dimpotrivă, ro­mâ­nii cu simț civic, adică preponderent din mediul ur­ban, ar trebui să se prezinte la urne și să trimită la Stras­bourg candidați de calitate, pentru ca să nu mai fim re­pre­zentați de personaje ca Becali, Vadim, Adrian Severin, Cătălin Ivan și alți neaveniți.

Desigur, PSD mizează pe o mobilizare puternică a propriului electoral, sensibil la mici și bere și la alte „atenții” devenite o tristă tradiție în ziua votului, pentru a împușca doi iepuri: cîștigarea alegerilor parlamentare cu un scor masiv și adoptarea Constituției revizuite, ca­re-i va permite să ia în stăpînire toate instituțiile statului. În concluzie, la 25 mai vom decide asupra destinului Ro­mâ­niei ca stat european (sau nu!). De aceea, dacă nu în­țe­legem bine ce avem de făcut, ce trebuie să boicotăm și ce trebuie să votăm, putem să emigrăm în Congo. Ar fi însă păcat, căci începuse să ne fie bine aici…

Rodica CULCER, jurnalist

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top