Antena 3 a bătut Bruxelles-ul

Cap în cap Niciun comentariu la Antena 3 a bătut Bruxelles-ul 0

Dacă aș trăi într-o țară vest-eu­ro­peană aș fi și eu un eurosceptic. De fiecare dată cînd merg la Bru­xelles, la reuniunile Consiliului Eu­ropean, trec pe lîngă noul sediu al președinției Uniunii Europene și mă întreb: de ce are nevoie persona­jul acesta plictisitor, van Rom­puy, de care nu cred că au auzit nici ju­mă­tate dintre cetățenii europeni, de un sediu nou, care costă zeci de mi­lioane de euro?

Privind de la vest, Uniunea Eu­ropeană a dezvoltat un aparat bi­ro­cratic supra-ponderal, prea bine plă­tit și complet ineficient. Spun ineficient, pentru că, de exemplu, banii din așa-numitele fonduri de coeziu­ne continuă să se scurgă spre prea multe proiecte discutabile, adesea acordate prin corupție. Nu-mi pla­ce să spun: „nu doar în România se fură” – lasă o impresie că trebuie să fim mai toleranți cu corupții noș­tri, dar realitatea este că tot sudul și estul Europei este marcat de frau­de consistente cu banii europeni.

Pe de altă parte, privind dinspre est, Uniunea Europeană pur și simplu a tîrît România din ames­tecul de corupție și ineficiență în care băltea și a încercat să o așeze pe un drum corect. Spun „a încercat” pentru că clasa politică a atins nivelul maxim de suportabilitate în ceea ce privește presiunile euro­pe­ne. Nu mai vrea o justiție independen­tă care să bage la pușcărie politicieni de rang înalt (nu-ți mai tihnește să fii la putere, cu DNA-ul cu ochii pe tine), nu mai vrea ca alde Barroso și Merkel să intervină în procesul politic (dacă este nedemocratic nu este treaba lor!) , nu se mai bucură de fondurile europene, care sînt sus­pendate în mare parte.

De aceea, în România, eu­ro­scep­ticismul nu este un proces de jos în sus, ci unul creat artificial de politicieni care ar dori un regim nu de tip Putin, ci după modelul italian al anilor ’80 (nu că acum ar fi cu mult mai bine, în Peninsulă). Ca să fiu mai clar, Ponta, Antonescu și Voiculescu s-au folosit de televi­ziuni tip Antena 3 (însă acest post nu este singular în efortul de de­cre­dibilizare a UE) pentru a crea un cu­rent eurosceptic, pentru ca, la mo­men­tul la care vor veni noi sanc­țiuni de la Bruxelles – de la vreun „to-do-list”, așa cum a fost scri­soa­rea în 11 puncte a lui Barroso, la tăieri de fonduri – acestea să nu producă efecte electorale. Campa­nia Antenei a avut efect, s-a văzut acest lucru din ultimul eurobarometru, care arată un euroscepticism în creștere. De aceea, cred că amenințarea unui mecanism european care să pedepsească derapajele nedemo­cra­tice nu va funcționa. Nu are efect nici blocarea accesului în Schen­gen, nici înghețarea fondurilor. Sin­g­u­rul lucru care-i va speria pe români, în special pe cei din străinătate, este închiderea completă a granițelor și reinstituirea unui regim de vize. Pu­țin probabil să se întîmple acest lu­cru, iar toți cei sătui de eternul re­gim politic din această țară vor con­tinua să plece.

Mircea Marian

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top