În jurul lumii, în căutarea Crăciunului

Lumea pe jar Niciun comentariu la În jurul lumii, în căutarea Crăciunului 16
În jurul lumii, în căutarea Crăciunului

Cum ar fi să nu mai stai acasă pentru a-l aștepta pe Moș Crăciun, ci să mergi chiar tu la el, în sătucul din Laponia? Și să nu mergi de la aeroport cu mașina, ci într-o sanie trasă de reni, fie ei și fără nas roșu și capabili să zboare într-o clipită în jurul lumii. Iar dacă ești prea mare pentru a mai primi daruri de la bătrînul cel bun, dar mereu ești deranjat că ți se încălzește băutura în pahar, atunci poți petrece Crăciunul într-un hotel de gheață, mai ales că îl avem la noi acasă, în România. Un Crăciun magic poți găsi și la Disneyland din Paris, unde cei mici vor putea fi înconjurați de elfii lui Moș Crăciun, dar și de personajele preferate din desene animate.

Cum să-l mituiești pe Rudolf

Dacă nu ai fost cel mai cuminte copil anul acesta și nu știi dacă vei găsi ceva sub brad, poți să îți faci bagajele și să-i faci o vizită la el acasă, în satul din Laponia, Fin­lan­da, iar dacă îl mituiești suficient pe Rudolf cu morcovi și mere poate pune un cuvînt și pentru tine și scapi anul acesta de cărbunii din șosetele din fața șemineului. Să nu speri însă că vei putea să stai îm­preună cu elfii lui Moș Crăciun, dar vei putea să îți găsești cazare atît la hoteluri mai mari, cît și la mici pensiuni, unde vei putea avea contact cu localnicii și ospitalitatea nordică. Poți găsi cazare de la 30 de euro pentru o noapte, iar pre­țurile pot ajunge și la cîteva sute.

Pînă să ajungi însă în satul cu turtă dulce al lui Moș Crăciun, din Rovaniemi, vei putea să faci cu­noș­tință cu diferite preparate culinare ale nordicilor. Clătitele din carne deshidratată de ren sînt o delica­te­să. Nu vă îngrijorați, nu sînt decît rude îndepărtate ale lui Rudolf, reni care nu au ascultat de Moș Crăciun, dar care sînt deli­cioși di­mineața, la micul dejun.

Ajuns în satul lui Moș Cră­ciun, poți vizita unul dintre cele două birouri ale Moșului, te poți foto­gra­fia și îi poți spune că nu a fost vina ta pentru toate năzbîtiile care te-au adus cu siguranță pe lista copiilor obraznici. Pe lîngă întîlnirea cu Moș Crăciun, în satul lui din Laponia mai poți face diferite plimbări cu sania trasă de reni, poți să te plimbi cu snowmobilul sau poți să fii unul dintre pasa­ge­rii saniei trase de cîini huski, care este însă și cea mai scumpă activitate dintre toate. O altă atracție este aurora boreală, care poate fi admi­rată cel puțin 200 de zile pe an, pe cerul mai tot timpul senin și aco­pe­rit de stele, iar dacă ai noroc, poa­­te îl vezi și pe Moș Crăciun atunci cînd își începe călătoria în jurul lumii, purtat de sania trasă de reni.

Hotelul de gheață din Sibiu, rezervat din
noiembrie

Cei care vor să simtă frigul iernii, dar cărora bugetul nu prea le permite o călătorie în Laponia, pot să experimenteze viața la temperaturi sub zero grade la noi în țară, la hotelul de gheață din Sibiu. Acesta este singurul hotel de ghea­ță din sud-estul Europei, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac. Locuri nu prea mai sînt, fiind re­zer­vat în proporție de peste 60% încă de la jumătatea lunii noiembrie, pe lista de booking aflîndu-se atât turiști români, dar și străini, anul acesta fiind preferat în special de englezi.

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac va avea în acest an 14 camere, iar o cameră dublă se va putea închiria, pentru o singură noapte, pentru suma de 100 de euro. Evident, cei cazați nu ar trebui să se aștepte la un duș cald după ce își vor lua camerele în primire, iar frigul va putea fi alungat doar sub pături sau în sacii de dormit.

Turiștii care doresc să înnop­teze tot într-o construcție de ghea­ță, la Bâlea Lac, dar la un preț mai mic, pot alege și unul dintre cele șase igluuri care costă 150 de euro pentru o singură noapte, iar pentru că pot sta șase persoane, acesta este și un pic mai cald. Această op­țiu­­ne este preferată de către gru­puri, așa că poți să te simți ca la Polul Nord la noi în țară, chiar dacă nu vei putea să te întîlnești nici cu urși polari și nici cu pinguini.
Hotelul de la Bâlea nu este încă gata, însă pe 23 decembrie își va deschide cu siguranță porțile. Ca în fiecare an, cei care se vor caza aici vor putea admira sculpturi în gheață, reprezentative pentru o anumită temă. Turiștii vor dormi în paturi de gheață, având alături sculpturi cu Corina Chiriac, cu membri ai formației Holograf sau cu fețele artiștilor Freddie Mercury și Elvis Presley, Michael Jackson, Prince sau Madonna. Cei care au vizitat hotelul în anii trecuți au putut chiar să doarmă cu busturile lui Jean-Claude Van Damme, Maia Morgenstern, Hel­mut Duckadam sau Ovidiu Lipan Țăndărică.

Crăciunul alături de Elsa și cocoșatul de la Notre Dame

Pentru părinții care vor să aibă parte de un concediu romantic, dar și să-i mulțumească pe copii, pot alege să-și petreacă Crăciunul la Paris și să viziteze Disneyland. Pentru asta pot alege pachete speciale, foarte apropiate de Disney­land Paris. Ofertele sînt însă destul de piperate: pentru un sejur un adult plă­tește peste 400 de euro, iar pentru cei mici suma trece de 200.

Chiar dacă pre­țu­ri­le nu sînt mici de­loc, copiii pot să intre în lumea basmelor și a desenelor animate, iar accesul în parcuri se face pentru o zi în­trea­gă, cu intrare liberă la dis­trac­ții, spectacole sau parade. Parcul poate fi vizitat de la ora 10.00 și pînă seara la 19.00, așa că cei mici se vor da cu greu duși acasă.

Pentru părinți, chiar dacă parcul Disney îi va transforma din nou în copii, sînt organizate zilnic tururi pe la principalele atracții ale orașului, cu peste 50 de opriri la obiective precum Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame, impresionanta Ile de la Cite, Muzeul d’Orsay sau piramida de sticlă de la Luvru. Pentru o seară roman­ti­că, o plimbare cu barca pe Sena sau un tur pe un vas de croazieră sînt perfecte, iar dacă ai șansa să asculți și vreo romanță cîntată de artiștii stradali, atunci iubirea va întineri cu siguranță.

Germania, țara cu cele mai multe parcuri de Crăciun

Aceste trei destinații sînt unele dintre cele mai cunoscute din Europa, iar numeroșii turiști care au ajuns să resimtă magia săr­bă­to­ri­lor în aceste destinații aleg să se reîntoarcă acolo. În Europa sînt însă numeroase locuri în care Cră­ciunul aduce adevărate tărîmuri de vis și magie, majoritatea fiind însă în Germania. Astfel, Aachen, oraş situat în Ger­ma­nia la graniţa cu Bel­gia şi Olan­da, se transformă, an de an, într-un adevărat sat al lui Moș Cră­ciun. La fel este și Berlinul sau Bir­min­gha­mul, dar și multe alte orășele din Germania. Însă nu doar aici vei putea resimți magia sărbătorilor de iarnă. Și Crăciunul la Moscova aduce anual sute de mii de turiști, chiar dacă bătrînul bun nu este costumat în clasicul costum cu roșu și alb. De asemenea, Varșovia este una dintre des­ti­na­ți­i­le preferate ale europenilor, atît da­torită obiectivelor care pot fi vizitate, cît și datorită prețurilor. Lista cu destinații poate continua cu siguranță, însă indiferent unde ajungi, Moș Crăciun este întotdeauna mai darnic dacă îl aștepți alături de familie. Trebuie doar să-l aștepți cu suficient vin fiert și destulă salată de boeuf.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top