Apple: Război pe siguranță

Primul răcnet Niciun comentariu la Apple: Război pe siguranță 10
Apple: Război pe siguranță

De cîteva săptămîni cei de la Apple se lup­tă cu FBI-ul care i-au cerut companiei să creeze un nou soft pentru iOS care ar permite guvernului să poată accesa orice dispozitiv iPhone. Această re­ac­ție vine ca un răspuns la atacul din decembrie anul trecut de la San Ber­na­dino de pe coasta Californiei, unde un cuplu a ucis 14 persoane și a rănit alte 22, plănuind de asemenea și un a­ten­tat cu bombă.

Cu respectivul soft, FBI-ul ar fi putut accesa iPhone-ul lui Syed Farook, unul dintre a­ten­ta­to­ri, folosind „forța brută” și să încerce milioane de combinații ale codului PIN într-o perioadă foar­te scurtă de timp. Mai e de menționat că dacă respectivul cod PIN este indrodus greșit de zece ori, toate informațiile din interiorul dis­po­zi­ti­vu­lui s-ar șterge iremediabil. FBI-ul ar­gu­men­tează că un asemenea program le-ar folosi și în cazul altor incidente care au rămas ne­des­lu­șite și că ar con­tribui la combaterea atenta­te­lor teroriste. Mai exact, alte 175 de iPhone-uri care stau inutile în depozit.

Între timp, cei de la Apple au transmis o scri­soare publică în care precizează că pînă acum au colaborat de fiecare dată cu FBI-ul și au venit cu soluții, punînd la dispoziție pînă și orele de mun­că ale angajaților. Însă, pentru a crea un „back­door” care ar putea fi folosit după aceea pe orice iPhone, Tim Crook, CEO-ul companiei spune că ar face mai mult rău decît bine. Asta deoarece un astfel de soft nu doar că nu există, dar ar afecta toate dispozitivele cu iOS și ar tră­da nu doar în­cre­derea cumpărătorilor, ci ar supune unor riscuri foarte mari datele virtuale ale tutu­ror celor care folosesc un astfel de smartphone.

Războiul s-a intensificat lunea trecută, cînd FBI-ul au chemat firma americană în instanță, pe baza unei legi vechi de mai bine de 200 de ani, in­terpretabilă foarte ușor în contextul zilelor noas­tre. Problema cea mai mare nu este că guvernul a­merican ar putea face rost de acest nou in­stru­ment pentru a-și spiona locuitorii, ci faptul că ar crea un precedent și că soft-ul ar putea ajunge chiar în mîinile răufăcătorilor. Iar cînd ne gîndim că în telefoane unii păstrează de la detalii intime din viața personală (fotografii, conversații, date des­pre conturile bancare) și că zilnic se produc mi­li­oane de tranzacții de pe smartphone, cu greu poți ține partea FBI-ului.

Totodată, vinerea trecută, un reprezentant al Națiunilor Unite pe drepturile umane și-a ex­pri­mat și el îngrijorarea pentru situația de față și a specificat că o eventuală victorie a celor de la FBI i-ar aduce pe americani cu „un pas mai aproa­pe de un regim autoritar”. Între timp, pînă la un deznodămînt clar, opinia publică este împărțită în două: cei care văd i­ma­ginea de ansamblu și cei care sînt de pă­re­re că Guvernul este o măi­cu­ță de fier care vrea doar să-i protejeze de teroriști.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top