Noi alegeri la Universitatea de Medicină pentru ocuparea locurilor din Senat

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Noi alegeri la Universitatea de Medicină pentru ocuparea locurilor din Senat 27
Noi alegeri la Universitatea de Medicină pentru ocuparea locurilor din Senat

Comisia Electorală Centrală a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF) or­ganizează alegeri pentru zece posturi vacante din Senatul Univer­si­tății Locurile au rezultat prin neo­cuparea lor în sesiunea de alegeri din 30 ianuarie 2015, dar și prin vacantarea prin demisie în intervalul ianuarie pînă la cea mai recentă se­dință Potrivit calendarului de ale­geri, exprimarea opțiunilor prin vot trebuie să se desfășoare pe 30 mai 2015, iar prezenţa personalului didactic şi de cercetare este obligatorie. „Este important să existe formula completă a Senatului pentru respectarea regulamentului de activitate internă și existența cvorumului decizional. Noi încercăm să completăm această structură în conformitate cu Regulamentul de Ale­geri și cu Carta UMF-ului”, a men­ționat șef lucr. dr. Florin Petrariu, președintele Comisiei Electorale Centrale.

Conform comisiei electorale sînt disponibile șapte locuri la Facultatea de Medicină Generală și respectiv trei locuri pentru medi­cină Dentară. Astfel, candidații pot depune dosarul la Registratura Uni­versității în perioada 11 – 14 mai. Dosarul trebuie să conțină o cerere de depunere a candidaturii, Curriculum Vitae și o declarație pe propria răspundere prin care candidatul precizează că nu a desfășurat acțiuni de poliție politică.
Carta UMF-ului menționează că la alegerile pentru desemnarea membrilor Senatului Universitar poate candida orice cadru didactic sau de cercetare titular, iar Comisia de validare a mandatelor, constituită în prima şedinţă a noului Senat, va verifica incompatibilităţile şi conflictele de interese şi va propune Senatului validarea mandatelor. În cazul invalidării unui mandat, comi­sia va propune ca mandatul să fie atribuit următoarei persoane de pe lista componenţei respective.

În Senat sînt zece locuri libere

Unul dintre locurile vacante din Senat este al fostului rector al UMF, prof. univ. dr. Vasile Astă­răstoae. Acesta a candidat în ianuarie pentru un loc în Senat, chiar dacă avea peste vîrsta de pensionare, 65 de ani, și, conform Cartei UMF, nu ar fi avut dreptul. Deși acesta a fost susținut de peste 70% dintre alegă­torii din Facultatea de Medicină Generală, poziția sa nu a fost confir­mată tocmai fiindcă depășise cei 65 de ani. Prof. univ. dr. Vasile Astă­răstoae a declarat la momentul res­pectiv că a decis să candideze pentru a vedea dacă mai este susținut de către cadrele didactice ale instituției de învățămînt superior. Alte trei poziții au fost eliberate după ce decanii facultă­ților de Medicină Dentară, prof. univ. dr. Norina Forna, Farmacie, prof. univ. dr. Hăncianu, și Medicină Ge­nerală, prof. univ. dr. Doina Azoicăi, nu vor mai figura pe listele de membri ai Senatului, ci pe cele de invi­tați permanenți. De la ultimele ale­geri și pînă la cele din mai, Senatul a funcționat subdimensionat, existînd un număr de 35 de membri din total de 41 de cadre didactice care ar trebui să compună Senatul.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top