Universități „altfel” pentru o săptămînă

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Universități „altfel” pentru o săptămînă 54
Universități „altfel” pentru o săptămînă

Odată cu venirea primăverii, universităţile ieşene îşi deschid porţile pentru ca paşii elevilor să le răsune pe holuri şi în amfiteatre. În săptămîna „Şcoala altfel – să știi mai multe, să fii mai bun”, liceele îşi golesc sălile pentru a le oferi elevilor ocazia de a gusta pentru scurt timp din mediul universitar şi viaţa studenţească. Astfel, între 6 şi 10 aprilie aceştia vor putea face turul instituţiilor, vor lua parte la experimentele organizate de studenţi şi se vor putea hotărî ce cursuri să urmeze în urma ofertelor universitare prezentate.

La toate instituţiile de învă­ţă­mînt superior vizitarea în timpul săptămînii „Școala altfel” se face doar cu programare. Astfel, dacă nu s-au îns­cris pînă acum la Uni­ver­sitatea „A­lex­andru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), elevii o mai pot fa­ce pînă pe 1 a­pri­lie. Pentru a creşte vi­zi­bilitatea fa­cul­tăţilor, în fiecare zi a acestei săp­tămîni va fi organizat sa­lonul ofertelor academice între orele 10.00 și 14.00, în Sala Pașilor Pier­duți. Vor fi aduse la cunoş­ti­n­ţa vizitatorilor cele 93 de programe de licență ale celor 15 facultăți de la UAIC, la ca­re se organizează admi­te­rea pentru vii­torul an universitar.

O altă activitate organizată pen­tru elevi este Turul Universității, în care aceștia au șansa de a vizita lo­curi simbolice și de a cunoaște istoria celei mai vechi universități din România. Vizitatorii vor fi însoțiți de un ghid prin Aula Magna „Mi­hai Eminescu”, Librăria-cafenea Orest Tafrali, Campusul „Titu Maiores­cu” și Turnul Universității. Tot în ca­drul acestei activități se vor organiza vi­z­ite gratuite la Muzeul Univer­si­tă­ții. Pe 6, 8 și 9 aprilie, la ora 13.00, vor avea loc worshop-uri pentru a-i aju­ta pe elevi să își aleagă facultatea care li se potrivește, acestea fiind or­ganizate de către Centrul de consi­lie­re educațională și psihologică al universității și vin în sprijinul ti­ne­ri­lor care nu s-au hotărît încă în pri­vința unei cariere. În plus, la zece facultăți, printre care se numără Facultatea de Biologie, Facultatea de Litere şi Facultatea de Eco­no­mie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), se vor organiza cursuri deschise pentru elevi pentru a le arăta dife­renţa dintre stilurile de predare și învățare de la liceu și universitate. Pe lîngă acestea, fiecare facultate în parte va organiza evenimente pentru a atrage elevii, fiind astfel organizate vizite în laboratoare, iar stu­denţii de la Facultatea de Chimie şi Facultatea de Fizică vor face pre­zentări științifice demonstrative şi experimente.

„Am implementat de cîţiva ani conceptul de «Porţi deschise permanent». Cu o singură programa­re telefonică elevii vizitează obiecti­ve­le importante ale universităţii. A­cum solicitările sînt mult mai mari pentru că elevilor le este mult mai uşor să iasă din şcoală. Altfel au nevoie de multe aprobări, de aceea în pe­rioada 6 – 10 aprilie activitatea este puţin mai intensă”, a declarat Ma­rilena Şchiopu, reprezentant al De­partamentului de Promovare şi Ima­gi­ne de la USAMV.

Și facultățile Universității Teh­ni­ce „Gh. Asachi” din Iași (TUIAȘI) organizează „Porți deschise” pentru liceeni. Aici, aceştia vor avea parte de demonstraţii experimentale şi vor putea participa la cursuri. Vor putea vizita Laboratoa­re­le de Diagnoză Auto, Robotică, Tri­bo­lo­gie sau Rezistența Mate­ria­le­lor. De asemenea, elevii vor asista pentru cîteva minute la un curs des­fă­șu­rat într-unul dintre amfiteatrele din universitate. Anul trecut, la un eve­niment similar, printre vizitatori au fost prezenţi și 60 de olimpici ai Olimpiadei Naționale de Textile.

Vizită 3D

La Universtitatea de Științe A­gricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) elevii vor face turul Centrului de Vi­zua­lizare Avansată – 3D, vor păşi pragul bibliotecii şi al Biobazei afla­te în administrarea Facultăţii de Zoo­tehnie, a laboratoarelor ştiinţifice şi de cercetare precum „Fizica so­lului”, laboratorul de analize pentru plante şi sol şi vor participa la consultaţii demonstrative în clinicile de medicină veterinară. Vor lua lecţii de peisagistică şi, dacă se vor programa, vor face şi un tur al fermei „V. Adamachi”.

„Am implementat de cîţiva ani conceptul de «Porţi deschise permanent». Cu o singură programa­re telefonică elevii vizitează obiecti­ve­le importante ale universităţii. A­cum solicitările sînt mult mai mari pentru că elevilor le este mult mai uşor să iasă din şcoală. Altfel au nevoie de multe aprobări, de aceea în pe­rioada 6 – 10 aprilie activitatea este puţin mai intensă”, a declarat Ma­rilena Şchiopu, reprezentant al De­partamentului de Promovare şi Ima­gi­ne de la USAMV. În total, pe par­cursul anului trecut, peste 3.500 de elevi au vizitat universitatea în ca­drul proiectului „Porţi deschise per­­manent”.

Tinerii vor mai avea ocazia să facă şi sport împreună cu studenţii în baza sportivă unde se găsesc te­re­nuri de fotbal cu gazon artificial, terenuri de baschet, handbal şi te­nis, balon presostatic şi sală de fitness. „Anul trecut a fost concursul de gătit în această perioadă dar încă așteptăm răspuns de la sponsori ca să știm dacă-l facem în acele zile sau în altele. În plus, nu ar fi o i­de­e rea să implicăm şi elevii în acest concurs”, a declarat Cezar Cons­tan­tin Cociorbă, membru al Ligii Studenților de la USAMV.

Simulări de resuscitare la Medicină

Anul acesta se vor organiza la Uni­ver­si­tatea de Medicină și Farmacie „Gr. T Popa” (UMF) din Iași atît un tur ghidat al întregii instituţii, cît şi o serie de ateliere practice. Astfel că un tur va dura o oră, va avea loc în intervalul orar 8.30 – 16.30 şi vor participa maximum o sută de persoane. Acesta va include şi pre­zen­ta­rea Sălii Rockefeller, a Insti­tu­tu­lui de Anatomie, dar şi vizita Arenei Ştiinţelor Medicale, un complex pa­vilionar în aer liber, amenajat pe esplanada Universității, special pen­tru această ocazie.

Participanţii vor putea lua par­te la ateliere practice și pre­zen­tări interactive prin seria de eve­ni­men­­te „Săptămîna Creierului într-o nu­că”, „Salvatorii de Vieți” şi „Se­cre­te­le Corpului Uman”. Activitățile rea­lizate în acest spațiu se des­fă­șoa­ră în cadrul Iași Science Festival, iar pe 7, 8 şi 9 aprilie, prof. univ. dr. Dia­na Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași, le va demonstra elevilor cum să acorde lecţii de prim ajutor, ocazie cu care tinerii vor vedea echipamentele din ambulanța SMURD.

Participanţii vor putea lua par­te la ateliere practice și pre­zen­tări interactive prin seria de eve­ni­men­­te „Săptămîna Creierului într-o nu­că”, „Salvatorii de Vieți” şi „Se­cre­te­le Corpului Uman”. Activitățile rea­lizate în acest spațiu se des­fă­șoa­ră în cadrul Iași Science Festival, iar pe 7, 8 şi 9 aprilie, prof. univ. dr. Dia­na Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași, le va demonstra elevilor cum să acorde lecţii de prim ajutor, ocazie cu care tinerii vor vedea echipamentele din ambulanța SMURD.

O altă instituţie culturală care îşi propune să atragă un număr cît mai mare de persoane de vîrste di­fe­rite este Institutul Francez din Iași (IFI). Acesta are trei direcții de acti­vitate și în funcție de acestea fie­ca­re departament propune în fiecare an în cadrul acestui program evenimen­te specifice. „Mediateca este un pro­gram întreg de întîlniri literare, lec­turi încrucișate cum le spunem noi, programe de jocuri de societate în limba franceză. Din partea departamentului de Cursuri și Examene vom avea un întreg program de ate­liere ludice, care se află de cîteva zile pe site-ul institutului deoarece participarea se face pe bază de îns­cri­ere”, a declarat Dan Daia, res­ponsabil pe proiecte culturale și comunicare IFI.
Departamentul de Comuni­ca­re și Proiecte Culturale propune două serii de proiecții de filme. Unul dintre ele este documentarul intitulat „Aliyah DaDa” realizat de Oana Giurgiu, care vorbește despre exodul evreilor către Israel, mai ales cei din zona Bacău și Moinești. Va avea loc şi o proiecţie de filme du­blate în limba română pentru co­pii, Astra Film Junior on Tour, realizat în parteneriat cu Festivalul Inter­na­țional de Film Documentar de la Sibiu.

Tururile ghidate prin institut se fac cu maximum 20 de vizitatori, iar la proiecţiile de film se aşteaptă aproximativ o sută de persoane. „Sînt unele evenimente, cum ar fi atelierele ludice, care au ore clare, dar spre exemplu serile de filme do­cumentare, vizitele ghidate sau jo­cu­rile de societate se fac și în funcție de programul nostru, de spațiile ră­mase libere, dar și de programul ce­lor care solicită”, a spus Dan Daia.
În fapt, încă de la lansarea sa în urmă cu cîțiva ani, proiectul națio­nal „Şcoala altfel – să știi mai mul­te, să fii mai bun” a fost decretat ca fiind un prilej pentru universităţi şi instituţii culturale de a-şi atrage viitori studenţi sau învățăcei şi de a-şi mări aria de vizitatori şi par­te­neri, însă ce nu a rămas scris pe hîr­tie este și că aceste manifestări sînt, anual, un prilej pentru elevi să evadeze din bănci şi să se aşeze pe scaune în amfiteatre.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top